53 clubs stappen over van zondag naar zaterdagvoetbal, vooral in West II

Drieënvijftig clubs willen volgend seizoen met hun eerste elftal horizontaal overstappen van het zondag- naar het zaterdagvoetbal.

Meer dan de helft hiervan is afkomstig uit het district West II. Dat heeft Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, dinsdag bekendgemaakt in zijn column.

Van der Zee schrijft ondermeer in zijn column: ‘In totaal zijn er nu 100 clubs die hebben aangegeven de overstap te overwegen, waarvan er 53 het daadwerkelijk gaan doen. Hoewel dat minder is dan ik in absolute zin had verwacht, blijkt het effect groot: 100 procent van de overstappende verenigingen wil in de zaterdagcompetitie spelen en hiervan voetbalt meer dan de helft in KNVB-district West II. Met als gevolg op zondag een halvering van het aantal clubs in dit zuidelijk deel van de Randstad. In West I en Noord bleek de verschuiving minder ingrijpend, maar ook daar stappen respectievelijk 10 en 8 clubs over naar de zaterdagcompetitie, terwijl er in de districten Oost en Zuid I achtereenvolgens vier plus één vereniging, deze keuze hebben gemaakt’.

Conclusie?

‘De behoefte om over te stappen is duidelijk. Clubs denken daar goed over na. Mooi om te zien, want een eventuele overstap heeft grote gevolgen. Niet alleen verandert het de aard van de vereniging, maar het levert ook praktische problemen op, zoals een toenemende druk op vrijwilligers en accommodatie als zaterdagmiddag het eerste thuis speelt. Het is daarom een kwestie van tijd, schat ik in, dat het weekend weer centraal zal worden gesteld. Verenigingen in de Tweede Divisie voetballen al lang volgens dit principe, zelden een wanklank van zondag- of zaterdagclubs. Op termijn gaat dit ook voor de rest gebeuren, althans is mijn visie. Maar de leden bepalen de agenda’.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl