Andries Jonker nieuwe bondscoach Oranje (vr)

Andries Jonker begint per direct als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen en heeft hiervoor een contract met de KNVB getekend tot en met het EK 2025. Hij leidt de Oranjevrouwen voor het eerst tijdens de wedstrijden begin september, waaronder de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland op 6 september in Utrecht. Vanmiddag om 16.00 uur vindt een persconferentie plaats in Zeist waar de nieuwe bondscoach toelichting geeft op de selectie en de voorbereiding op de aanstaande wedstrijden.

Jonker was in 2001 al korte tijd interim-bondscoach van het vrouwenelftal en heeft in zijn lange carrière ruime ervaring opgedaan als coach in het mannenvoetbal. Zo was hij onder meer trainer van Willem II, Wolfsburg en Telstar. Ook was hij bij FC Barcelona en Bayern München assistent-trainer onder Louis van Gaal. Daarnaast is Jonker altijd zeer betrokken geweest bij het top vrouwenvoetbal.

Kwaliteit en talent

Andries Jonker, die afgelopen mei besloot om zijn contract bij Telstar na drie jaar niet te verlengen, is vereerd met de nieuwe functie: “Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan. Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven.”

Uitgelezen persoon

Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal: “Andries is een voor de hand liggende keuze. Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje. Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moeten de OranjeLeeuwinnen altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook. We kijken enorm uit naar onze samenwerking.”

Technische Staf

De technische staf blijft verder ongewijzigd en bestaat uit assistent-coaches Jessica Torny en Arvid Smit, inspanningsfysioloog Niels de Vries en keeperstrainer Erskine Schoenmakers die zijn contract met een jaar heeft verlengd.

Op dinsdag 6 september staat de laatste WK-kwalificatiewedstrijd op het programma. Dan spelen de OranjeLeeuwinnen in een rechtstreeks duel tegen IJsland om een ticket voor het WK. Na zeven wedstrijden staat Nederland op de eerste plaats in de groep, met een voorsprong van twee punten op IJsland, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Als Oranje deze wedstrijd wint, is het gekwalificeerd voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar.

Voor beide wedstrijden begin september zijn nog tickets te koop via de KNVB-ticketshop (www.onsoranje.nl/tickets). Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 12,50.

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl