Bekerwinnaar kan bij EL winst Arsenal of Marseille direct groepsfase EL in

Vanwege de slechte positie van Nederland op de UEFA-ranking spelen alle teams die zich plaatsen voor Europa eerst voorrondes. PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en de play-offs winnaar spelen in juli of augustus de voorrondes voor de Europa League en Champions League.

 Echter is er een opmerkelijk scenario. Het is nog altijd zo dat de winnaar van de Europa League zich kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen. Mocht het Engelse Arsenal of het Franse Olympique Marseille de Europa League winnen en zich daarnaast via hun eigen competitie plaatsen voor de Europa League, verschuift het EL-ticket naar het eerstvolgende land op de UEFA-ranking zonder directe EL-plaatsing voor de bekerwinnaar. En dat is Nederland. Feyenoord en AZ maken dus via de beker kans op directe instroming in de groepsfase van de Europa League in seizoen 18/19. Ajax, PSV, de bekerverliezer en de play-offs winnaar spelen wél voorrondes voor deelname aan de Europa League of Champions League.

Directe plaatsing groepsfase
Heinrich Welling, de man van de KNVB die altijd de lotingen voor de beker in goede banen laat leiden, kan goed uitleggen hoe dit zit. “Zoals jullie weten geeft het winnen van de Europa League ook dit jaar weer recht op een plek in de Champions League. Aangezien Atlético Madrid en FC Salzburg zich via de nationale competities voor de groepsfase CL zullen kwalificeren, is de uiteindelijk positie van Arsenal en Olympique Marseille op hun nationale ranglijst inderdaad van belang voor Nederland. Het is namelijk zo dat als een van deze twee clubs de Europa League wint – en dus een direct Champions League-ticket – en zich daarnaast via hun eigen competitie plaatst voor de Europa League, dit EL-ticket wordt doorgegeven. Dit ticket gaat naar het eerstvolgende land in de UEFA-landen-ranking dat géén bekerwinnaar rechtstreeks in de groepsfase heeft. Dat is dus Nederland. Het kan dus inderdaad zo zijn dat de winnaar van de TOTO KNVB Bekerfinale alsnog direct de groepsfase van de Europa League in gaat.”

Mocht dit scenario uitkomen en Feyenoord wint aanstaande zondag de beker, speelt het dus géén voorrondes voor de Europa League maar zijn de Rotterdammers direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League in het seizoen 2018/2019. Het seizoen start dan gewoon met het eerste competitieduel in de Eredivisie.

Als Feyenoord de bekerfinale verliest dan speelt het wel de voorrondes voor Europa. Feyenoord begint dan op donderdag 26 juli al aan het seizoen. Dan staat het eerste voorronde duel op het programma.

Wat als Arsenal en Olympique Marseille allebei de Europa League niet winnen?
Dat kan natuurlijk ook. Dan krijgt de bekerwinnaar dus sowieso géén ticket voor directe instroming in de groepsfase van de Europa League. De winnaar van de TOTO KNVB Bekerfinale begint het seizoen dan op 9 augustus. Dan staat het eerste voorronde duel op het programma. Ook de Eredivisie begint rond die tijd.

EL-finale
De finale wordt op 16 mei gespeeld in Lyon. De thuisbasis is het stadion van Olympique Lyon; Parc Olympique Lyonnais. Atlético Madrid, Arsenal, Salzburg en Marseille strijden om de finale.

Foto: Mischa Keemink, www.vksportphoto.com


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl