Bewegen op recept: huisartsen en beweegaanbieders werken samen

Vandaag starten in Schiedam de huisartsenpraktijken Damzicht, Centrum Huisartsen, de Havenbogen en Bhogal-Statham met Bewegen op Recept. Patiënten met een chronische ziekte zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten krijgen via een verwijzing vanuit de gezondheidszorg de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding te bewegen en te sporten.

 Vorig jaar zijn de huisartsenpraktijken in Schiedam Noord reeds gestart met bewegen op recept. Voornamelijk patiënten met een chronische ziekte worden doorverwezen naar zelfgekozen beweegactiviteiten. Uit de monitoring en evaluatie na een jaar blijken goede resultaten. 91 patiënten zijn doorverwezen, waarvan driekwart op dit moment nog steeds beweegt. Deze patiënten geven aan verandering in hun gezondheid te ervaren. Zij voelen zich fitter, energieker en hebben meer uithoudingsvermogen.

 

Bewegen op recept

Vanwege dit succes hebben genoemde huisartsenpraktijken, diverse beweegaanbieders, Lekker Bezig Schiedam en de gemeente de handen in één geslagen. Deze interventie start nu ook in andere wijken van Schiedam. Patiënten met een chronische ziekte kunnen een beweegrecept voorgeschreven krijgen, waarbij zij zelf een activiteit kiezen zoals zwemmen, fitness, golden sports, gentle yoga, stoelyoga, pilates of wandelen. Deze activiteiten worden aangeboden door respectievelijk zwembad Groenoord en Zuid, Nieuwland Fysiotherapie, Fernhout Fysiotherapie, Integrale Yoga Schiedam, Yogastudio Yoia, Fit-plus en Fysiotherapie Schiedam-West.

 

Bijzondere samenwerking

Wethouder Van Aaken is enthousiast over de bereikte resultaten in Schiedam Noord en nu het vervolg in andere wijken van Schiedam: ‘Wat een fantastisch initiatief! Veel mensen weten wel dat bewegen goed is voor hun gezondheid, maar toch beweegt lang niet iedereen. Dat de gezondheidszorg en beweegaanbieders samen de handen in één slaan om meer mensen in beweging te krijgen, is een prima ontwikkeling. Een samenhangende aanpak van alle factoren die invloed hebben op de gezondheid van onze inwoners juicht de gemeente toe!’


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl