Casper van Uden, een Schiedams fietstalent

Zondag 29 augustus jl.: op Zuid verkreeg de euforie van de voorgaande weken een enigszins realistischer perspectief; Feyenoord verloor immers kansloos met 3-1 bij en tegen FC Utrecht. In Spa-Francorchamps verregende de Formule 1- race en kreeg ons aller Max zomaar de helft van de beschikbare punten gratis in zijn schoot geworpen; wat nou regels? Maar het was ook de dag, dat een jonge regiogenoot een fraaie overwinning in het Oosten van ons land boekte; zijn naam: Casper van Uden uit Schiedam. Casper was de rapste in een spurt met vijf in de Ronde van de Achterhoek. En dan hebben we het dus over….wielrennen.

De 20- jarige Van Uden drukt zijn neus overigens steeds vaker aan het venster, iets wat plaatsgenoot (van geboorte) Jos van Emden de afgelopen jaren ook al geregeld deed. Van Emden vooral met zijn specialiteit: hardrijden tegen het uurwerk, terwijl Van Uden het met een andere kwaliteit doet: sprinten. Daarnaast manifesteert Casper zich meer en meer als een alleszins veelzijdig coureur. Wie is deze Casper van Uden eigenlijk? En wat kunnen de wielerliefhebbers nog van hem verwachten? Een kennismaking.

Geboren in Nieuwegein, maar getogen in Schiedam. En hoewel het wielrennen hem vaak in Sittard laat vertoeven -in een appartement van Development Team DSM; het team waar hij eind 2019 voor twee seizoenen tekende- resideert hij nog steeds in het Schiedamse. Casper was zeven jaar toen het wielervirus hem te pakken kreeg; dus niet voetbal of de autosport pakte hem, maar wel de fiets. Hoewel: ook hockey en tennis kende enige tijd zijn interesse.  ‘Maar je dient te kiezen voor waar je hart ligt, en dat is de fiets geworden’, zo stelt hij. Als jeugdlid van R.W.C. Ahoy reed Casper zijn eerste rondjes naast Zestienhoven. Zijn inspiratie vond hij door de Tour op TV te volgen, als ook de prestaties van Mark Cavendish, Chris Froome en natuurlijk plaatsgenoot Jos van Emden.

Naast het leven op de fiets hield Casper ook oog op het maatschappelijke leven; hij behaalde zijn propedeuse Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en binnenkort start hij een studie Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit. Voor deze studie zal hij zijn eigen tempo  hanteren, dit uiteraard om elders wel te flitsen, juist ja: op de fiets. En dat gaat hem goed af, dit getuige zijn prestaties van de voorbije -door Corona gemankeerde- seizoenen. Een selectieve opsomming: 26ste in de Craft Ster van Zwolle (2020); 1e in de Team Time Trial Ronde de l’Isard (2020) én ook in 2020 een 14e stek in Paris -Tours voor Espoirs. Die lijn trok hij in 2021 door, en wel met resultaten als: 11e in de Ronde van Limburg; 3e Nationaal Wegkampioenschap onder 23; twee etappe- zeges in Polen (3e in het eindklassement), terwijl hij ook samen met de Nederlandse equipe de ploegentijdrit van de Tour de l’Avenir wist te winnen. Deze zware rittenkoers, waar ploeggenoot Gijs Leemreize knap 4e eindigde, toonde aan dat Casper ook in koersen met een selectief profiel zijn mannetje staat. Tussen alle klimtalenten in wist hij zich namelijk prima te handhaven om uiteindelijk 34ste in het eindklassement te worden. Ook droeg hij een aantal dagen de witte leiderstrui behorend bij het jongerenklassement. En als kers op de taart kwam daar 29 augustus dus zijn zege in de Ronde van de Achterhoek (een wedstrijd met de nodige gravelstroken) bovenop. Deze zege geeft eens te meer aan dat zware koersen hem wel liggen, dus wellicht zal hij ooit uitblinken in Strade Bianche en/of Parijs Roubaix.

Een mooie toekomst in het verschiet? Daar is Casper nuchter en realistisch over. Samen met zijn huidige entourage werkt hij stapsgewijs aan het door ontwikkelen van zijn skills. Een overstap naar de profs is nog niet opportuun, zo ook niet het winnen van een bepaalde wedstrijd; ‘mezelf verbeteren om weer een grote stap te maken ten opzichte van eerdere prestaties, dat is mijn doel’, zo laat hij desgevraagd weten. Komende zondag, 12 september, staat voor Casper de Antwerp Epic Port Classic, een koers over ruim 184 km., op het menu; een zware koers die deels over onverharde wegen (36 km.) én kasseien (28 km.) voert. Een mooie uitdaging, derhalve.

En Feyenoord? Welnu, Feyenoord is komend weekend vrij, maar het team van Arne Slot zal de komende tijd de nederlaag tegen FC Utrecht ongetwijfeld met een zege (of zeges) rechtzetten. En Max Verstappen schreef afgelopen zondag, in een uitzinnig Zandvoort, de maximale punten deze keer wel op een reguliere manier overtuigend op zijn conto bij. En wij, bij Waterwegsport.nl, blijven Casper van Uden uiteraard volgen. Misschien zien we de talentvolle Schiedammer ooit wel aan het vertrek van de Tour de France staan. In 2024 (of 2025) wellicht al, want dan start La Grande Boucle mogelijk in de Schiedamse buurgemeente Rotterdam…

Door: Leo Kattestaart


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl