Clubs in derde divisie tekenen massaal protest aan tegen indeling en beloften

SV Spakenburg ondersteunt van harte de brief die zes amateurverenigingen hebben verstuurd aan de KNVB-directeur Amateurvoetbal inzake de invoering van meer beloftenteams in de amateurcompetitie. In aansluiting daarop heeft het bestuur van de Blauwen in een vandaag verstuurde brief aan de KNVB namens clubs in de Derde Divisie een krachtig protest laten horen tegen de voorlopige indeling van de Derde Divisie zaterdag. ‘Wij gaan daar absoluut niet mee akkoord en voelen ons zwaar benadeeld doordat er maar liefst vijf beloftenteams in onze poule zijn ingedeeld’, staat daarin onder meer te lezen.

FC Lisse, Rijnsburgse Boys, vv Katwijk, VVSB, IJsselmeervogels en Scheveningen hebben in een gezamenlijke brief uitgehaald naar de besluitvorming van de KNVB. De clubs reageren in de brief op de invoering van meer beloftenteams in de amateurcompetities. De KNVB lijkt de invoering verder door te zetten zonder dat daar een bondsvergadering aan vooraf is gegaan. De clubs willen daarom dat het besluit op 28 juni – tijdens een bijenkomst voor amateurclubs, wordt teruggedraaid of op z’n minst wordt opgeschort. Gebeurt dat niet, dan willen de zes verenigingen de gemaakte afspraken formeel breken en gaan ze zich ‘beraden op de toekomst van het Nederlands amateurvoetbal’.

In mei van dit jaar hebben de amateurclubs uitkomend in de Tweede en Derde Divisie en Hoofdklassen een evaluatie gehad over het eerste jaar van de voetbalpiramide. Het besluit dat de KNVB nu heeft genomen gaat ‘en masse’ in tegen het belangrijkste aandachtspunt van die evaluatie: de clubs zijn tegen de komst van meer beloften. Waarom de bond voor vijf teams in de Derde Divisie heeft gekozen nog voordat de uitkomst van die evaluatie officieel bekend is gemaakt is dan ook volstrekt onduidelijk.

Nieuwe brief namens clubs in Derde Divisie Zaterdag

In de brief maken de zes verenigingen, ondersteund door veel verenigingen, dus een krachtig protest. In aansluiting daarop heeft SV Spakenburg vandaag een andere brief verstuurd aan de directeur amateurvoetbal bij de KNVB, waarin ze ook krachtig protesteren tegen de voorlopige indeling van de Derde Divisie zaterdag. “Wij gaan daar absoluut niet mee akkoord en voelen ons zwaar benadeeld doordat er maar liefst vijf beloftenteams in onze poule zijn ingedeeld. De verhoudingen vergeleken met de Tweede Divisie en met name de Derde Divisie zondag zijn op deze manier volkomen weg”, is onder meer in de brief te lezen, die is verstuurd namens de verenigingen: v.v. Capelle, v.v. DOVO, DVS’33 Ermelo, HSV ODIN ’59,ONS Boso Sneek, K.v.v. Quick Boys, SVV Scheveningen, SV Spakenburg en V.V.O.G..

Gewaarschuwd

De clubs vinden dat het huidige indelingsprobleem de KNVB over zichzelf heeft afgeroepen door de voetbalpiramide inclusief de instroom van beloftenteams er door te drukken, tegen de wil van een grote meerderheid van de belanghebbende amateurverenigingen. Daarnaast is er ondanks alle waarschuwingen onvoldoende nagedacht over de consequenties m.b.t. promotie en degradatie in het afgelopen eerste seizoen van de instroom. Daarmee heeft de KNVB de amateurverenigingen met een groot probleem opgezadeld, waarvan wij als Derde Divisie zaterdagverenigingen de wel zeer wrange vruchten plukken.

Mogelijk verdere stappen

De afzenders van de brief vernemen graag van de KNVB hoe de voetbalbond dit naar tevredenheid van alle partijen denkt te gaan oplossen. “Zo niet dan beraden we ons over mogelijke verdere stappen, samen met de verenigingen die zich hebben aangesloten bij de eerdergenoemde brief m.b.t. de nieuwe instroom.”

Bron: Website SV Spakenburg

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie