De versterkte degradatieregeling (hopelijk de laatste in de komende vijf jaar) heeft natuurlijk gevolgen voor de spelwijze van de teams. Het vechten om lijfsbehoud zie je vaak terug in het door scheidsrechters verstrekte kaartenaantal. Kampioenen  doen het vaak beter dan degradanten, wat ook wel logisch is. Al kun je hier de-kip-of-het- ei-theorie op toepassen.

Seizen 2022-2023: 2 E
Vorig seizoen toen HVC.10, CWO, VFC en CION tegen elkaar in de tweede klas E opereerden, scoorden alle elftallen bij elkaar 505 gele kaarten en 32 directe rode. De meeste kaarten werden toen behaald door SVC’08, HMSH en Berkel die alle drie meer dan 45 kaarten ‘pakten’ waaronder ieder 4 of 5 rode kaarten.
De ‘sportiefste ploeg” in 2 E vorig seizoen was CWO dat 29 kaarten in 26 potjes incasseerde waaronder 1 rode. HVC’10 vocht voor lijsbehoud en dat leverde 37 gele en 3 directe rode kaarten op. VFC en CION zaten er precies tussenin. Maar 537 gele kaarten in 182 partijtjes  (26 x 7) betekent ook 2,95 kaarten per wedstrijd.
Aan het einde van het seizoen sneuvelden CWO en HVC’10 in de nacompetitie, allebei nota bene tegen Verburch uit Poeldijk.

Seizoen 2023-2024: 3 D
In de derde klas Waterwegcompetitie van dit seizoen spelen maar liefst zeven regioclubs. Statisticus als ik ben, was ik nieuwgierig naar het tot dusver behaalde aantal kaarten. Uit de betrouwbare voetbalbron Voetbal.nl. zijn de gegevens gemakkelijk op te hoesten. Het leek erop dat er flink op  los gezaagd wordt in die derde klas.

In de eerste ronde scoorden Meeuwenplaat en Vierpolders al meteen 7 resp. 6 kaarten. De eerste competitiezaterdag in september was meteen goed voor 27 kaarten waarvan beide hierboven genoemde ploegen dus bijna de helft opeisten. Wie de scheidsrechters daarbij  waren, is niet te achterhalen, want beide arbiters staan ‘afgeschermd.’ Op voetbal.nl . Daar zullen ze hun reden voor hebben.
Apart was ook dat Excelsior’20 in die partij tegen Meeuwenplaat geen enkele gele kaart incasseerden. Dat kon natuurlijk niet moet men in Schiedam Thurlede gedacht hebben. Met resultaat, want in de laatste vier wedstrijden tot en met afgelopen zaterdag werd “die schade stevig ingehaald.” Samen met CWO werden tot nu toe 15 kaarten geïncasseerd. Hé, CWO had vorig seizoen de minste kaarten in 2 E. In totaal harkten de clubs in  vijf wedstrijdzaterdagen  132 kaarten bij elkaar, wat een gemiddelde is van 3,77 (zeg maar 4) per wedstrijd. De sportiefste club tot nu toe is met voorsprong Lyra met slechts twee gele kaarten in totaal.

Ruwe zaterdag
De ruwste zaterdag was op 14 oktober j.l., toen er in totaal 36 kaarten door scheidsrechters werden uitgedeeld in 7 wedstrijden, dat is ruim 5 kaarten per wedstrijd. De wedstrijd met de meeste uitgeschreven kaarten is tot nu toe Excelsior’20 tegen Rhoon met 6 resp. 4 kaarten voor de beide ploegen. Dan loopt het gemiddelde kaartenaantal lekker op. Nu heb ik een aantal wedstrijden als verslaggever van Waterwegsport.nl kunnen zien. Daaronder waren sportieve potjes die onnodig beloond door ‘dappere kaarten-zwaaiers.” Omdat sommige scheidsrechters op voetbal.nl. afgeschermd staan, ga ik hier geen enkele naam noemen, maar in verslagen op internetpagina’s kun je wel degelijk terugzien welke arbiters graag kaarten trekken. Ze oefenen thuis met ‘jokeren’.

Beschaafde zaterdag 28 oktober
Afgelopen zaterdag gebeurde er toch iets opmerkelijks in de Waterwegregio. In de zeven wedstrijden in 3 D werden slechts 13 gele kaarten en 1 rode (doelman OVV ) uitgedeeld. Dat is een seizoensrecord. Zijn trainers en spelers wakker geworden en hebben ze beseft dat de kaarten straks een last zullen worden? Of heeft een aantal scheidsrechters ingezien dat  ‘een onsje’ minder best kan. Of moet je denken aan de  invloed van rapporteurs, waarschijnlijk niet. Die willen graag dat je voor elke niet al te beledigende opmerking of weggeschoten bal een kaart geeft. De KNVB-kassa rinkelt.( Ik noem het maar Het Higler-syndroom)

Van die 13 kaarten vielen er al 7 bij de wedstrijd DVO’32- Excelsior 20. Helemaal kaartloos verliep zaterdag  Rozenburg tegen Naaldwijk en als de keeper van OVV zijn mond tegen de scheidsrechter had gehouden was dat ook het geval geweest bij Lyra- OVV.
Hopelijk zet die beschaafde lijn zich op de grasvelden door. Trouwens voor de clubs hun eigen bestwil. Je wilt je centrale verdediger of je nummer tien toch niet kwijt in de beslissende fase van de competitie? De schorsingen beginnen bij 5, dan 7  enz.
Een gewaarschuwd team telt voor twee.

Hoe zijn de kaarten verdeeld bij de Waterwegclubs ?

Nummer   Club uit 3 D Aantal geel Aantal Rood Totaal
1 CWO 14 1 15
2 Excelsior’20 15 0 15
6 Victoria’04 10 1 11
7 HVC’10 10 0 10
8 Kethel Spaland 9 0 9
9 DVO’32 6 1 7
10 MVV’27 7 1 7
14 Lyra ( De Lier) 2 0 2

Foto: Mischa Keemink

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl