Column: De oude dame danst weer

Sparta Rotterdam is een traditieclub in hart en nieren. Het is de oudste club in het betaald voetbal met een bijzonder stadion en een prachtig clublied. De Rood-Witten staan in het betaald voetbal daarom ook wel bekend als ‘de oude dame’.

Toen de oude dame nog jong was, was de club fier een vaste waarde in alle hoogste divisies. Maar zoals het leven voorschrijft begint ook voor de kwiekste dames het aftakelingsproces. Voor Sparta betekende dit helaas een degradatie naar de Jupiler League.

In deze League bleek de oude dame steeds verder in verval te raken, met een zestiende plaats als dieptepunt. Steeds meer werd ze vergeten. Steeds groter werd de chaos in haar leven. De eens zo levendige en fitte vrouw leek gedoemd om als een nachtkaars uit te gaan.

Maar de oude dame blijkt sterk. De beste vrienden en familie bleven de oude vrouw steunen en met hulp van een nieuw technisch hart krijgt de oude dame weer een blos op haar wangen. Langzaam weet ze zichzelf op te richten en de glorie van vroeger te laten herleven: De oude dame kan weer dansen.

In iedere wedstrijd probeert de oude dame de snelle Spaanse Flamengo te dansen. Danspartners als FC Den Bosch, Achilles’29 en Fortuna Sittard kunnen de vrouw met haar snelle voetbewegingen niet bijhouden en gaan onherroepelijk ten onder.

Soms wordt de oude dame door haar danspartners op de tenen getrapt. NAC Breda en Go Ahead Eagles wisten de oude vrouw op deze manier uit balans te brengen, maar vallen deed ze niet en ze bleek bovendien over een grote veerkracht te beschikken.

Op sommige dagen lukt het de oude dame niet om de snelle Spaanse danstechniek te hanteren. Gelukkig heeft ze aangetoond ook de vechtdans Capoeira te beheersen. Andere danspartners weken geschrokken terug door de vechtersmentaliteit die de oude vrouw hierbij toonde.

En de oude dame blijkt over nog meer dansstijlen te beschikken. Zo bleef ze tegen het veel jongere Ajax fier overeind in een waterballet. De climax kwam echter met danspartner MVV. Nadat de rook uit de rookmachine was weggewaaid liet de oude vrouw haar danspartner alle hoeken van de balzaal zien met een passionele tango.

Gelukkig weet de oude dame op deze manier weer menig mannenhart op hol te brengen. En wordt ze net als vroeger weer luidkeels toegezongen door de Rood-Witte heren. Laat ons hopen dat de oude dame aan haar tweede leven is begonnen.

Door Leon van Voorst

Avatar foto

Leon van Voorst

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie