Column: Leve de clichés

Al jarenlang volg ik plezier de diverse voetbalcompetities. Mijn liefde voor het spel is natuurlijk de voornaamste reden dat ik elke week trouw de wedstrijden kijk. Toch is er nog een reden om te kijken en dat is vanwege de commentatoren, analyses en de interviews na afloop. Wanneer je erop gaat letten, schrik je je een hoedje. De clichés zijn niet meer op een hand te tellen.

Spitsen hebben in hedendaagse voetbal een neusje voor de goal. Die zin gebruiken commentatoren vaak om even de klasse van een wereldspits te omschrijven. Middenvelders zijn tegenwoordig box to box players. Oftewel spelers die veel loopvermogen hebben. Verdedigers moeten spelen met het mes tussen de tanden. Commentatoren krijgen volgens mij ook een bonus wanneer zij een cliché gebruiken. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer.

Mijn favoriete uitspraak komt meestal in de rust van de wedstrijd. Diverse analisten laten zien wat er beter moet bij de beide teams en zeggen dan over het team dat een achterstand heeft het volgende: “Je ziet dat Ajax meer duels wint op het middenveld. Ze veroveren de tweede bal. AZ moet in de tweede helft uit een ander vaatje tappen.” Ik zit juichend voor de televisie wanneer het beruchte vaatje erbij wordt gehaald.

Na afloop is het ook vaak genieten wanneer een teleurgestelde aanvoerder zich meldt bij de microfoon van presentator Jan Joost van Gangelen. “Je begint goed aan de wedstrijd en dan krijg je de deksel op de neus na vijf minuten door die goal van Van Persie. Dan weet je dat je een tandje moet bijschakelen om gelijk te maken. Je krijgt de kans nog vlak voor tijd, maar dan gooien zij een minuut voor tijd de wedstrijd op slot.” Als kijker kun je de teksten invullen en toch blijft het kostelijke televisie.  De open deuren vliegen je om de oren. En elke week blijf ik kijken, want er kan van alles gebeuren. De bal is rond.

– Sven de Boer-


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl