Corona zet dikke streep door Olympische ‘droomjaar’ Britt Eerland

Schiedam – Toptafeltennister Britt Eerland had 2020 wel heel anders voorgesteld. De 26-jarige Schiedamse ging als een trein en alle voorwaarden om te vlammen op de Olympische spelen van Tokio waren aanwezig. Tot Covid-19 en de bijbehorende coronamaatregelen in Maart een keiharde streep door de rekening zette. De ‘goede flow’ van de nummer 16 van Europa kwam abrupt ten einde.

“Ik zat echt in een goede periode waar alles eigenlijk mee zat. Sportief op weg naar mijn hoogtepunt en financiële zekerheid bovendien” steekt ze van wal. “D eisen om de OS te behalen zijn belachelijk moeilijk in de tafeltennissport. Echter dankzij mijn top-16 resultaat waarin ik pas in de finale verloor van de Duitse Petrissa Solia werd het onmogelijke opeens mogelijk. Een individuele plek op de Olympische Spelen!”

Ook in de sterke Duitse competitie ging het met een tweede plek met het team en een nummer vier plek individueel, voortvarend. Een voortgang van de samenwerking werd onderstreept met een mooi financieel bod voor volgend seizoen.

De rampweek
“Toen kwam corona. Binnen 1 week kreeg ik te horen dat mijn Duitse club TuS Bad Driburg door de crisis niet meer aan hun financiële verplichtingen kon voldoen waardoor ze mij noodgedwongen moesten laten gaan.  Bovendien werden de Olympische Spelen met een jaar verplaatst. Mijn gevoel van “het komt goed” veranderde in een splitsecond naar “waar gaat mijn leven heen? In 2 dagen een droomdoel weg en een salaris dat mij mijn mogelijkheid gaf topsport te bedrijven, ook weg. Zonder geld, geen trainingen. Zonder trainingen, geen resultaat en zonder resultaat ook geen OS volgend jaar.”

Stramien
Met het noodgedwongen verplaatsen van de Olympische spelen lijkt de oplossing i.v.m. de COVID-19 problematiek vanzelfsprekend maar de impact voor topsporters is bizar groot. “Genoeg topsporter ‘verplaatsen het een jaartje’ maar er zijn er genoeg die net als mij erg onzeker zijn voor hun financiële toekomst en niet weten of ze er volgend jaar wel bij kunnen zijn. Daarnaast en natuurlijk het belangrijkste: Je werkt al vier jaar naar de Olympische spelen toe. Topsport bestaat uit stramien. Je bepaalt telkens weer je doelen en van daaruit bepaal je je train, slaap, eet en rust patroon om optimaal te presteren en top te zijn op de pijlmomenten. Veel topsporters die ik gesproken heb hebben moeite met het wegvallen hiervan. Je valt als het ware in een gat zonder doelen omdat alles onzeker is. Als zo’n groot doel als de Olympische wegvalt doet dat ook mentaal wat met je.”

Rug rechten
Een topsporter zou geen topsporter zijn als de rug wordt gerecht en ook deze tegenslagen worden overwonnen. Inmiddels heeft Eerland in de Duitse kampioen TTC Berlin Eastside een nieuwe werkgever gevonden en zijn de bakens verzet naar de zomer van 2021. “Ik ben ontzettend blij dat deze sportieve uitdaging op mijn pad kwam. TTC Berlin Eastside is onverwacht een sportieve vooruitgang waar ik veel energie uit kan putten op weg naar Tokio 2021. Hoe het seizoen zal verlopen is door de corona nog onzeker maar we zien wel wat het gaat brengen. Ik leef van dag tot dag. Maar wel weer met een doel want dat zijn de Olympische spelen van 2021. Daar gaan we weer vol voor!.”

Dit is een artikel uit het Waterwegsport.nl aftrap magazine 20/21
Lees hem nu online of maak gebruik van de bestelservice waarin u het prachtige 56-tellende hard copy krijgt toegestuurd. Stuur een email naar info@waterwegsport.nl of APP naar 0640160266 en vermeld hierin:

  • Naam
  • Adres
  • telefoonnummer
  • aantal

Per gids betaald u door middel van een tikkie 4,50,-  Een bedrag wat in zijn geheel zal worden overgemaakt naar KIKA !

Door:/Foto’s: Mischa Keemink

 


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl