Curacao Neptunus wint Europa Cup-toernooi

Met de toernooiwinst heeft Curaçao Neptunus zich geplaatst voor de Europese clubfinale later dit jaar.

Vooraf aan dit toernooi had niemand rekening gehouden met Draci Brno als finalist. In Europa is de Tsjechische club geen echte hoogvlieger. De afgelopen vijf jaar eindigde de ploeg uit Brno vier keer als vierde en eenmaal als derde. De derde plaats in 2013 was ook meteen de hoogste eindklassering ooit. Alleen in 1998 en 2004 werd die prestatie al eens behaald.

 

Maar deze week werd Draci Brno in Rotterdam ineens de grote verrassing. De Tsjechische honkballers zorgden voor een enorme stunt door ASD Rimini met 2-6 te verslaan en zich daarmee ten koste van de sterke Italianen te plaatsen voor de finale. En dat Draci Brno een gevaarlijke ploeg kon zijn, wisten de honkballers van Curaçao nog maar al te goed. De 4-3 nederlaag in tien innings van vier jaar geleden zat nog vers in het geheugen bij een groot aantal spelers uit de ploeg van hoofdcoach Evert-Jan’t Hoen.

Spannende wedstrijd

Dat bleek ook vandaag. De toeschouwers in het Neptunus Familiestadion werden getrakteerd op een uitermate spannende wedstrijd, waarbij Curaçao Neptunus lang tegen een achterstand aankeek.

 

Draci Brno kwam al na zeven ballen op voorsprong. Openingsslagman Michal Ondracek kon na zijn driehonkslag voor het eerste punt zorgen. Een inning later verdubbelde Jakub Hajtmar (vier wijd) de voorsprong na hits van Alexander Derhak en Pavel Budsky.

 

 

De Tsjechische manager Arnost Nesnal probeerde de Rotterdamse slagploeg ondertussen uit balans te krijgen door veel van zijn pitchers te wisselen. Aanvankelijk had dat ook het gewenste effect. In de eerste zes innings wist alleen Rien Vernooij te scoren nadat hij was binnengeslagen door Benjamin Dille.

Onbenut

Kansen kreeg Neptunus genoeg om de wedstrijd te kantelen. Maar een tweehonkslag van Shaldimar Daantji in de vijfde inning bleef onbenut. En in de zesde inning sneuvelde Raily Legito bij een poging het derde honk te stelen.

In de zevende inning wist de gastheer eindelijk door te drukken. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor Sijn van der Meer. Met twee man uit en pinch-runner Urving Kemp op het tweede honk sloeg hij de bal het rechtsveld in, waarop Kemp de gelijkmaker kon scoren. Daarmee was de ban gebroken. Ook Dwayne Kemp, Gianison Boekhoudt, Rien Vernooij en Christian Diaz volgden hierna met hits, waardoor Neptunus ineens uit kon lopen naar een 6-2 voorsprong.

 

 

Machtsvertoon

De Rotterdamse honkballers verdubbelden in deze slagbeurt hun aantal honkslagen en beslisten daarmee de wedstrijd. Draci Brno kon tegen dit machtsvertoon niets meer inbrengen en legde zich neer bij de voor de Tsjechen zeer knappe tweede plaats. In de achtste inning sloegen Stijn van der Meer (3 uit 5) en Dwayne Kemp (3 uit 5) hun ploeg naar de uiteindelijke 8-2 eindstand.

 

 

Curaçao Neptunus is door de zege ongeslagen winnaar geworden van het Europa Cup-toernooi. De laatste keer dat de Rotterdammers het sterkste Europese clubtoernooi wonnen, was in 2004. De Nederlandse landskampioen heeft zich met de toernooiwinst geplaatst voor de European Champions Cup, die later dit jaar wordt gespeeld. Tegenstander in deze best-of-three wordt de winnaar van het Europa Cup-toernooi in Parijs.

 

 

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
DRACI BRNO       1 1 0 0 0 0 0 0 0  2  9 3
CURAÇAO NEPTUNUS 0 1 0 0 0 0 5 2 X  8 15 0

 

Pitchers Draci Brno
Petr Minarik (2): 1-1-3-1
Nathan O’Brien (2): 0-0-3-0
Michal Sobotka (1): 0-2-0-0
Radim Chroust (2/3+3 man): 0-1-3-1
Jan Vasourek (1 1/3): 0-1-6-1

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (6): 4-2-8-0
Kenny van den Branden (3): 3-0-1-0

 

 

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl