SCHIEDAM – Na twee flinke nederlagen tegen de twee titelkandidaten stond nu voor Nexus een wedstrijd tegen Vriendenschaar uit Bodengraven op het programma. Geen onbekende ploeg voor de Schiedammers, afgelopen seizoen werd er tegen deze ploeg in de zaal gewonnen en gelijk gespeeld. Op papier dus een wedstrijd waar Nexus op eigen veld de eerste punten van het seizoen zou moeten kunnen pakken. En zo geschiedde, want met een dik verdiende 16-14 eindstand sleepten de Schiedammers de eerste winstpunten binnen.

Nexus pakte de wedstrijd vanaf het begin goed op, met lange aanvallen werd er geduldig gezocht naar de voorsprong en Vriendenschaar werd verdedigend goed onder druk gezet waardoor de gasten niet veel kansen kregen. Doordat de eerste kansen niet direct verzilverd werden bleef de wedstrijd de eerste 5 minuten doelpuntloos, waarna Lisa Stouten met een droge knal van afstand Nexus op voorsprong bracht. Het was echter Vriendenschaar die daar direct op antwoordde en de 1-1 maakte. Gedurende het eerste kwartier veranderde dit wedstrijdbeeld niet en na 15 minuten stond er dus een 3-3 stand op het scorebord. In het tweede deel van de eerste helft wist Nexus het veldoverwicht ook op het scorebord tot uiting te brengen, via twee schoten van Suthes Balasooriyan kwam de ploeg 5-3 voor te staan. Langzaam breidde Nexus de voorsprong uit, op slag van rust stond het 8-4, het was Vriendenschaar echter dat de eerste helft na onnodig balverlies van Nexus met een doelpunt afsloot en de ruststand op 8-5 bracht.

De tweede helft startte Nexus vlijmscherp, het wist verdedigend snel de bal te ontfutselen en via een mooie combinatie tussen Noah Poppelier en Dionne van Dijk wist laatstgenoemde de bal door de korf te krijgen, 9-5. Gestaag wist Nexus deze voorsprong met geduldig en goed aanvalsspel uit te breiden tot een comfortabele 15-9 voorsprong een kwartier voor tijd. De buit leek binnen, maar doordat de concentratie en scherpte -terwijl de regen inmiddels ook met bakken uit de lucht kwam- wat afzwakte wist Vriendenschaar nog iets dichterbij te komen. De overwinning kwam echter geen moment in gevaar. Het slotakkoord was net als in de eerste helft aan Vriendenschaar dat in de laatste seconde van de wedstrijd nog de 16-14 wist binnen te schieten.

Nexus pakt hiermee 2 belangrijke punten tegen een concurrent om degradatie en verlaat daarmee ook de laatste plaats in de competitie. De ploeg van Bertjan Bron wist wat er mogelijk was en bleef ondanks twee zware nederlagen in elkaar geloven. Na vandaag blijkt dat ook terecht. Volgende week wacht, opnieuw om 15.30 uur op eigen veld, Reeuwijk 1. Ook een bekende tegenstander uit de zaal waar toen tweemaal nipt verloren werd.