Feyenoord laat Ajax ontsnappen

ROTTERDAM – In de zeventiende speelronde van de Eredivisie heeft Feyenoord zondagmiddag concurrent én rivaal Ajax geen gevoelige dreun uitgedeeld in de Klassieker. In de eigen Kuip werd met 1-1 teleurstellend gelijk gespeeld tegen de Amsterdammers. Paixao scoorde de enige Rotterdamse treffer.

Vooraf ging het vooral over de terugkeer van Berghuis in de Kuip. Bij elk balcontact klonk er een striemend fluitconcert voor de ex-aanvoerder van de Stadionclub. Om te voorkomen dat er niet van alles op het veld wordt gegooid, zijn er netten geplaatst rond het veld. Hierdoor moest sportzender ESPN vanuit de nok de wedstrijdbeelden schieten.

Meester
In het eerste bedrijf was Feyenoord overigens heer en meester. De ploeg van Slot drukte Ajax ver terug op eigen helft, zette goed hoog druk en dat leverde wat kleine mogelijkheden op. Ajax-goalie zat een keer naast de een voorzet van Kokcu, maar Wieffer kon niet profiteren. Iets later kreeg de thuisploeg vanuit een hoekschop bijna een treffer cadeau, maar een eigen inzet van Jurriën Timber werd door Rulli gekeerd. Ajax probeerde wel iets met speldenprikjes via Kudus, maar dat leverde voor de Amsterdammers niets op.

Fout
Uiteindelijk brak Paixao na 35 minuten de ban door een schot van 20 meter afstand achter Rulli te knallen. Deze mogelijkheid ontstond via linksback Hartman, die een verkeerde pass van uitgerekend Berghuis onderschepte en doorspeelde aan Paixao: 1-0. Daarna bleef Feyenoord aanzetten, maar kreeg het geen uitgespeelde kansen meer.

Hartman
Na de theepauze liet linksback Hartman zich opnieuw gelden met een onderschepping, waarbij hij Danilo een schietkans bood. Alleen het schot ging naast. In het eerste kwartier na rust golfde het ook wat op en neer zonder dat beide ploegen echte uitgespeelde mogelijkheden kregen. Wel kon de Pool Szymanski op doel schieten, maar zijn schot ging ver naast. Uiteindelijk kon Ajax zich terugvechten in de wedstrijd en leek Kudus op weg naar de gelijkmaker, maar doelman Bijlow redde voldoende om de bal te remmen en daardoor kon Hartman de bal makkelijk voor de lijn weghalen.

Een minuut later zorgde een eigen doelpunt alsnog voor de gelijkmaker: Wieffer kreeg de bal tegen zich aangekopt van Klaassen, waarna de bal achter Bijlow in het doel belandde: 1-1. In de slotfase ging het spel opnieuw over en weer. Invaller Gimenez dacht nog aan de 2-1, maar Ajax-goalie Rulli redde bekwaam. Het kon nog alle kanten op, maar uiteindelijk is het bij 1-1 gebleven. Door het gelijkspel blijft Feyenoord wel de trotse koploper van de Eredivisie.

foto: Mischa keemink

Avatar foto

Michael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl