ROTTERDAM – In de 21ste speelronde van de Eredivisie heeft landskampioen Feyenoord de stadsderby van Sparta gewonnen. Zonder echte overtuiging werd het in De Kuip 2-0 door treffers van Hancko en Geertruida.

Trainer Slot moest een flinke puzzel leggen voor het thuisduel in de sfeervolle Kuip. Hij koos in de basis verrassend voor Beelen, Zerrouki, Minteh en Ueda. De gastheer overtuigde duidelijk niet in de eerste helft: het baltempo lag veel te laag, de vleugelflitsers Paixao en Minteh kwamen te weinig door en vooral de eindpass voldeed niet. Bij een aanval kwam Hartman goed door, maar Ueda kwam een voetje tekort.

Defensief
Dat Feyenoord er moeizaam doorheen kwam, was ook de verdienste van het defensief spelende, maar goed georganiseerde Sparta, waar Vriends en Lauritsen weer ontbraken. Mito moest het voorin vaak alleen afleggen tegen Beelen en Hancko. In het laatste kwartier schoof Beelen geregeld in: een schoot van de verdediger werd door Sparta-goalie Olij over getikt en nadien schoot Beelen nog net over.

Ban gebroken
Na de theepauze veranderde het spelbeeld niet: Feyenoord zette aan en Sparta verdedigde. Het duurde tot een uur spelen dat de thuisploeg de kans op een openingstreffer kreeg: de wisselvallige Minteh werd, volgens de VAR, gevloerd door Warmerdam. Hancko pakte het cadeautje vanaf elf meter uit. Enkele minuten later besliste Geertruida het duel door een pass van invaller Ivanusec te verlengen tot de 2-0. Daarna zakte het niveau van de stadsderby ondanks dat ook Sparta nu moest komen, maar echte kansen volgden er lang niet. Ueda vond Olij op zijn weg, maar vanuit een hoekschop dacht Wieffer hard de 3-0 te maken. Maar de VAR greep in vanwege hands. Brym was nog dichtbij de aansluiting met een inzet, maar Hancko redde op de lijn.

Door de zege in de stadsderby staat Feyenoord vaster op plek twee. PSV blijft tien punten voor staan en FC Twente volgt op vijf punten. Komende donderdag wacht AS Roma in de tussenronde van de Europa League.

Avatar foto

DoorMichael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl