ROTTERDAM – In de 22ste speelronde van de Eredivisie heeft landskampioen Feyenoord met de nodige moeite gewonnen van RKC. De Waalwijkse muur hield lang stand, maar verloor met 1-0. Matchwinner werd Wieffer met een rake kopbal vijf minuten voor tijd.

Trainer Slot had Geertruida, Timber en Gimenez weer terug en hij verraste met Ivanusec in de basis. De volle Kuip ging er voor zitten en zagen de eerste kans van Gimenez van de lijn worden gehaald door Van den Buijs. Daarna bleef de thuisploeg, dat nu al drie punten meer heeft dan vorig seizoen, aanzetten: Hartman probeerde het ook, maar zijn inzet werd gekraakt.

Vaessen
Daarna kroop RKC wat uit hun schulp en was het met Cleonise en Min soms gevaarlijk tot aan de zestien. Feyenoord viel even kort terug, maar toen het de draad weer oppakte, was het tijd voor de Vaessen-show: hij pakte afstandsschoten van onder andere Hancko en Stengs, en was attent op een inzet van Minteh. Ook wist hij een kopbal op de doellijn te pareren. Uiteindelijk moest hij, na een uitbraak van Feyenoord, inrukken met rood vanwege hands. Houwen viel in, maar de vrije trap van Hancko ging over.

Tot aan de rust bleef Feyenoord de betere ploeg, maar het was bijna RKC dat scoorde: bij een counter wist Lokesa prima terug te leggen, maar Min maaide meer langs de bal.

Heldenrol
Na de warme thee hervatte Feyenoord sterk en werd het, met Ueda erbij voor Stengs, een kansenregen. Ivanusec leek op weg naar de 1-0, maar opnieuw redde Van den Buijs op de lijn en daarmee eiste hij andermaal een heldenrol op. Daarna trof de linksbuiten nog de lat boven invaller-goalie Houwen. Ook Hancko schoot nog gevaarlijk in, maar Houwen redde bekwaam. Gimenez vond de doelman op zijn weg naar gehoopt succes. Na een goede actie vond Ivanusec invaller Ueda, maar die schoot de opgelegde kans naast.

De Waalwijkse muur functioneerde in De Kuip optimaal, tot minuut 77: Timber gaf voor en Ueda rondde af, maar deze werd afgekeurd. De bal was over de achterlijn geweest. Daarna was RKC eenmaal gevaarlijk, maar Lokesa zag zijn schot gekeerd door Wellenreuther. Pas vijf minuten voor tijd wist het getergde Feyenoord te scoren: Wieffer rondde met zijn hoofd een corner van invaller Sauer af. In het stadion klonk een zucht van opluchting.

Door de zege op RKC staat Feyenoord nu acht punten los van FC Twente, dat zondagmiddag met 1-0 verloor van FC Utrecht.

Avatar foto

DoorMichael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl