Eredivisie: Feyenoord wint topper van AZ

ROTTERDAM – In de tiende speelronde van de Nederlandse Eredivisie heeft een sterk gedisciplineerd Feyenoord in Alkmaar gewonnen. In de topper tegen koploper AZ werd het 1-3. En daar was over het geheel bekeken niets op af te dingen.

In Alkmaar startte Feyenoord sterk en was Szymanski, spelend vanaf rechts, als eerste gevaarlijk. Zijn afstandsschot belandde op de paal. AZ loerde vooral veel op de counter, maar die wist Feyenoord lange tijd eruit te halen. Feyenoord kreeg nog een mogelijkheid om uit te halen via Kokcu, maar deze inzet belandde naast de goal van AZ-goalie Verhulst.

Veerkracht
Uiteindelijk was het AZ dat brutaal de leiding nam na 25 minuten. Hatzidiakos leverde een prima voorzet af op Odgaard en die kopte zijn vijfde goal binnen van het seizoen: 1-0. Bij deze aanval zag Feyenoord-goalie Bijlow er niet voor de eerste keer dit seizoen slecht uit. Toch toonde de Stadionclub direct veerkracht. Gimenez begon aan een solo en werd door Beukema gevloerd binnen de zestien. Arbiter Makkelie was onverbiddelijk en legde de bal op de strafschopstip. Kokcu schoot deze onberispelijk binnen: 1-1. Daarna ontaardde het duel in meer-en-meer een tactisch spel, waarbij beide ploegen weinig kansen meer weggaven. In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg Kokcu een kans om uit te halen, maar deze bal ging hoog over.

Sterker
Na de theepauze bleek AZ andere plannen te hebben en wilde het Feyenoord terug dringen. Via Karlsson dacht de thuisploeg aan de 2-1, maar er bleek sprake van buitenspel. Feyenoord leek hier niet van onder de indruk en bleef goed meedoen. Dit leidde ertoe dat Szymanski vanaf de middenlijn kon opstomen en vrij kon uithalen. Deze inzet zorgde voor de 1-2, want AZ-goalie Verhulst liet een houdbare bal gaan. Daarna bleef Feyenoord sterker en kreeg het via Dilrosun, Kokcu en dezelfde Szymanski nog kleine mogelijkheden, maar deze gingen er niet in. Toch bleef Feyenoord de betere ploeg, maar zag het wel Hancko geblesseerd afhaken. Waar AZ zich dacht terug te kunnen vechten in de wedstrijd, was het juist invaller Danilo die met een droge knal van 25 meter afstand de 1-3 achter Verhulst binnen schoot. Het betekende voor de Braziliaan inmiddels zijn zevende (!) competitietreffer van deze jaargang.

Door de zege komen de Rotterdammers op gelijke hoogte met de Alkmaarders, maar staat het op doelsaldo voorlopig tweede net achter PSV met één punt achterstand. Alleen Ajax kan daar zondagavond nog overheen, wanneer er wordt gewonnen van Excelsior.

Avatar foto

Michael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl