Eredivisie: Sterk Excelsior toch over de knie bij geplaagd Ajax

ROTTERDAM – In de negentiende speelronde van de Eredivisie heeft een sterk Excelsior zondagmiddag geen punten gepakt tegen het al maanden geplaagde Ajax. Op Woudestein werd het 1-4 voor de nog steeds niet imponerende Amsterdammers.

Ajax, dat voor het eerst onder leiding stond van interim-trainer Heitinga, opende furieus en kwam snel op 0-1. Aanvoerder Tadic schoot raak vanaf elf meter. Daarna zakte het spelpeil enorm bij de bezoekers en kon Excelsior zich in de wedstrijd vechten. Met een 5-4-1-formatie had trainer Dijkhuizen immers een goede speelwijze gekozen. In het resterende deel van de eerste helft waren aanvoerder El Yaakoubi en Driouech (3 kansen, 1x op de paal red.) dichtbij de gelijkmaker. Ajax stelde er weinig meer tegenover. Uiteindelijk kopte El Yaakoubi later alsnog de 1-1 tegen de touwen. Bij de laatste aanval van Ajax kreeg de thuisploeg toch het deksel op de neus: Tadic kon Klaassen in staat stellen te scoren: 1-2.

In de tweede helft zette Excelsior steeds vaker hoog druk en Ajax had daar zichtbaar moeite mee. Driouech en Awoudja waren tweemaal dichtbij de gelijkmaker, maar de Argentijnse goalie van Ajax, Ruli, redde bekwaam. In de tegenstoot was Kudus uiteindelijk trefzeker met een hard schot: 1-3. Excelsior probeerde het nog wel, maar werd niet meer echt gevaarlijk. Aan de andere kant wist Excelsior-goalie Bergwijn tweemaal van scoren af te houden. Rensch zorgde uiteindelijk met de 1-4 voor het slotakkoord.

Door de zege loopt Ajax weliswaar twee punten in op Feyenoord – de koploper speelde met 1-1 gelijk bij FC Twente – maar de Amsterdammers staan nog altijd vijf (!) punten achter in de titelrace. Excelsior zakt door de nederlaag weliswaar naar plek veertien vanwege een minder doelsaldo, maar staat in het puntentotaal gedeeld elfde.

Foto: Herman Dingeler

 

 

Avatar foto

Michael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl