Gastvrij van Nispen zet tuindeuren open voor HVC’10

Het   is heel  wat als je op  gevorderde leeftijd voor het eerst  in je leven een dorp in  de top van Zuid-Holland bezoekt. Dat was zaterdag  bij uw verslaggever het geval in De Zilk. Zonder navigatieapparatuur  in het dashboard was hij  nooit op tijd gekomen, want op deze zonnige zaterdagmiddag  gingen erg veel bloemboltoeristen ongeveer gelijktijdig naar de Keukenhof. Gelukkig weet Van Nispen dat en het aanvangsuur is dan ook 15.00 uur.

Gastvrijheid troef
Maar wanneer de gastvrijheid van de voetbalclub Van Nispen model staat voor de sfeer in het Zuid-Hollandse dorp,  dan lijkt het heel  goed toeven in  de kleine dorpsgemeenschap van nog geen 3000 inwoners. Van Nispen  viert dit jaar zijn  90-jarig bestaat,  wat gestalte kreeg in  een fraaie jubileumgids, opgeschreven door Tino de Groot.

Een andere  verdienste  was het vlaggen van assistent-scheidsrechter  Kees Imthorn, met afstand de sportiefste  grensrechter in  2C.  In de tweede helft had hij gemakkelijk enkele snelle aanvallen van HVC’10  kunnen terugroepen, maar hij deed dat niet. Scheidsrechter  Ed Toonen had het dus maar gemakkelijk met  twee betrouwbare assistenten, want Mark Kram van HVC’10 heeft altijd een soortgelijke opvatting over wel of niet  buitenspel.

Alle remmen los
Toonen  vertrouwde er  blijkbaar zó op dat hij zich maar in de buurt van de middencirkel ophield om op Bas Nijhuisachtige wijze veel toe te laten. Niet altijd  blijkt dat een goede methode te zijn, want  even na rust  leek hij de greep op de wedstrijd  te  verliezen. En toen moest  het kaarten geven beginnen. De eerste dader was Dave Kram die zijn vijfde gele kaart opliep en dus a.s. dinsdag zijn pijnlijke onderbeen rust  kan geven. Hij was namelijk voor de rust onbesuisd aangepakt en leek toen al het veld te moeten verlaten. Jeremy Degger nam binnen twee minuten revanche met een veel te forse overtreding op Thomas van der Bogt. Hij  kreeg geel met een rood randje en het was voor Thomas van der Bogt vrijwel zijn laatste actie, want zijn enkel werd stevig geraakt. En als de eerste kaarten over de dam zijn,…. De Hoekse invaller Paneris kreeg er daarna nog één voor een werkelijk onbenullige overtreding.

Stiftdoelpunt Groothuizen
Van der Bogt gaf in de 53 e minuut nog wel een schitterende steekpass op de weg sprintende Jorn Groothuizen die met een fraaie stiftbal de kleine doelman Nathan Imthorn in de luren legde.(1-2)  Daarna verliet de overigens sterk spelende Van der Bogt wel het veld. Hij werd vervangen door Tom Plooij die al een hele wedstrijd tegen SC Monster2 had gespeeld. Dat liet hij  overigens niet erg merken. De beloning voor zijn coöperatieve houding om vanuit Monster over te komen naar De Zilk,  was dat hij zijn eerste HVC’10- doelpunt maakte. Na een passje van invaller Myronas Paneris (voor Van der Bogt) tikte hij de bal in het doel, ook al toonde Imthorn hier ook zijn gulle gastvrijheid. (1-4)

Slapende start
HVC’10 stond al op achterstand voordat het nauwelijks de wedstrijd begonnen was. Geknoei achterin bezorgde de snelle Bas Meiland een niet te missen kans. Hij passeerde de in het Hoekse doel teruggekeerde Rowdy Janssen op een simpele manier. (1-0)  Er was slechts 1 minuut gespeeld. Toch had coach Piet Boon juist  veranderingen aangebracht om dit soort miscerstanden te voorkomen. Soms zijn die veranderingen  noodgedwongen natuurlijk,  want  nu was ook aanvaller Mitchell Bouwhuis afwezig. Het centrum deze middag werd gevormd door Len van Ooijen en Glenn Boon en die deden het overigens in de rest van de wedstrijd voortreffelijk. Kay van den Bos keerde terug als rechtsback op zijn vertrouwde plek en Dylan  Bogaards speelde dit keer op het middenveld met de punt naar achter.

Gelijkmaker
Spelmaker Daniël Storm werd geacht zoals voorheen de voorhoede te bedienen. Dat leidde al in de 13e minuut tot  succes. Storm zelf schoot van buiten het strafschopgebied op het doel. Doelman Imthorn liet de bal te gemakkelijk los en de opgekomen Kay van den Bos scoorde in twee pogingen zijn tweede doelpunt van het seizoen. De gelijkmaker knakte toen eigenlijk ook al de thuisclub, al kwam de geelrode ploeg nog één keer dichtbij een doelpunt, toen linksback Jim Van Dijk zich in de zestien verstapte en een hamstringblessure opliep (die kan er nog wel bij in De Hoek) en Jeffrey van der Geest daarna zijn doelpunt afgekeurd zag worden wegens buitenspel.

Conditietekort
Zoals zo vaak deze competitie moest Van Nispen het in de tweede helft volledig afleggen. Conditiegebrek speelt het team  vaak  in de tweede helft parten.  Door de vele blessures heeft de ploeg dit seizoen nooit met zijn sterkste team kunnen aantreden, iets wat veel meer  ploegen in deze coronacompetitie natuurlijk  meemaken. HVC’10 kan er natuurlijk over meepraten: het verspeelde in de laatste vier wedstrijden twaalf punten en zag de hoop op de nacompetitie  aan de horizon verdwijnen. De rustpauzes tussen de wedstrijden zijn  voor amateurploegen gewoon te kort. Alle vrije weekends zijn volgepland en door corona-afzeggingen moeten clubs als HVC’10 enkele keren in dinsdagavondwedstrijden aantreden.  Volgende week moet doordeweeks  weer in een Vitesse-Sparta-scenario de trip gemaakt worden naar Te Werve om daar een zeven minuten voor tijd gestaakte wedstrijd (door een weggestuurde assistent) uit te spelen.

Degradatie al aanvaard
HVC’10 overliep na rust met lange combinaties de ploeg uit De Zilk die zich natuurlijk met het schamele aantal van vier punten  al lang met degradatie verzoend heeft. Deze tegenstander kwam voor de Hoekse ploeg dus op het ideale moment, want met vier nederlagen op rij was het zelfvertrouwen in het eigen kunnen danig geslonken. Doelman Rowdy Janssen kreeg in de tweede helft nauwelijks iets te doen.

Kansen te over
Tussendoor had Jorno Reurink, spelend als centrumspits, wat niet zijn favoriete positie is, steeds meer mogelijkheden zijn mede-aanvallers op de juiste manier aan te spelen. Hij creëerde kans op kans voor  hen, maar laten we zeggen dat de jonge invaller Myronas Paneris (18) er niet al te gelukkig mee omging. Misschien wilde hij de thuisclub na zo’n gastvrij onthaal een grotere nederlaag besparen.  Reurink zelf maakte overigens zijn achtste competitiegoal , toen hij na een verre bal van Kay van den Bos helemaal alleen op doelman Imthorn afliep, hem simpel passeerde en de bal in  het lege doel kon tikken. Assistent Imthorn hield de vlag langs zijn sportbroekje, waar vijf van de zes assistenten in 2C een buitenspelsignaal zouden afgeven. “Nee, het was echt geen buitenspel, en dan vlag ik niet”, was het sportieve commentaar van de assistent na afloop. Niemand van Van Nispen maakte zich ook maar één centje druk om zo’n gastvrije grens. Mooi ook  dat zo’n vereniging in een klein dorp al negentig jaar kan bestaan.
En zoals de samensteller van de jubileumgids Tino de Groot in de bestuurskamer nog zei: “In de derde klas wordt ook gewoon gevoetbald.” De Zilk waarin een klein dorp groot kan zijn.

Opstelling HVC’ 10: Janssen,  Boon, Van den Bos (85 Van Minnen), Van Dijk (34 Paneras) Len van Ooijen, Storm, Groothuizen, Bogaards, Van der Bogt (55 Plooij)  Reurink, Kram.(85 Kraan)

Geel HVC’10: Kram, Paneras
Scheidsrechter Ed Toonen (Waddinxveen)

Foto: Mischa Keemink
Door: Cees van der Pol

 


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl