Dertig jaar nadat zijn vader Charles Urbanus werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler is gisteren Nick Urbanus in zijn voetsporen getreden. In de Lichtfabriek in Haarlem werd de tweede honkman van L&D Amsterdam tijdens de Stars Awards door de honkbal- en softbalbond KNBSB uitgeroepen tot de meest waardevolle honkballer van de Nederlandse hoofdklasse. Enkele momenten eerder was Charles Urbanus zelf al onderscheiden als Coach of the Year.

Vader en zoon Urbanus werden winnaars op een avond waarin de meeste prijzen naar spelers van Curaçao Neptunus gingen. Maar liefst vier spelers van de Rotterdamse landskampioen stonden als winnaar in de schijnwerpers van de Lichtfabriek. Van hen had Dwayne Kemp al de prijs voor Meest Waardevolle Speler van de Holland Series ontvangen na de gewonnen finalewedstrijd tegen L&D Amsterdam. Buitenvelder Christian Diaz en catcher Gianison Boekhoudt verzekerden zich ook al eerder van een onderscheiding tijdens de Stars Awards.

Diaz kwam tijdens de reguliere competitie tot het hoogste slaggemiddelde (.382) en is daarmee voor het tweede jaar op rij de beste slagman van de Nederlandse hoofdklasse geworden. International Boekhoudt had vijf keer de bal over de omheining geramd om een einde te maken aan de hegemonie van achtvoudig winnaar Bryan Engelhardt, die de afgelopen drie seizoenen Homerun King was geworden. Voor Boekhoudt werd het de eerste keer dat hij werd uitgeroepen tot Homerun King. Ook de prijs voor de meeste gestolen honken was al eerder bekend. Op die prijs had HCAW-speler Roeland Henrique voor de derde keer in zijn carrière beslag gelegd. Eerder won hij deze prijs al eens in 2013 en 2014.

In de Golden League Softbal was Dinet Oosting de grote winnaar. De speelster van Olympia Haarlem en Team Kingdom of the Netherlands  werd beste slagvrouw van de Golden League met een fenomenaal slaggemiddelde van 528. Ook op andere gebieden scoorde zij erg goed, Oosting voerde de klassementen aan in honkslagen (56), gescoorde runs (38) en driehonkslagen (6) en dat leverde haar ook nog eens de MVP Award op.

Beste pitcher

Pitcher Kenny van den Branden werd eveneens bekroond. De speler van Curaçao Neptunus stond in de reguliere competitie slechts vijf verdiende punten toe. Hij leidde daarmee alle pitchers in verdiende puntengemiddelde (0.62). In dertien wedstrijden verloor hij geen enkele keer en werd de Belgische international negenmaal uitgeroepen tot winnend pitcher. Niet voor niets kreeg Van den Branden van de KNBSB vanavond voor de onderscheiding van Beste pitcher de voorkeur boven de andere genomineerden Lars Huijer (Vaessen Pioniers), Orlando Yntema (Curaçao Neptunus) en Tom de Blok (L&D Amsterdam). Van den Branden werd de eerste Belgische honkballer die deze onderscheiding wist te winnen en is de opvolger geworden van negenvoudig winnaar Rob Cordemans.

De belangrijkste prijs tijdens de Stars Awards ging vanavond echter naar een speler van L&D Amsterdam. Nick Urbanus mocht in Haarlem uit handen van technisch directeur Gijs Selderijk de prijs in ontvangst nemen voor de Meest Waardevolle Speler. Daarvoor had Urbanus de strijd aan moeten gaan met Christian Diaz en Dudley Leonora (Kinheim). Urbanus leidde dit seizoen de hoofdklasse in aantal tweehonkslagen (14), was de nummer twee in homeruns (4) en de nummer drie in honkslagen (53) en binnengeslagen punten (34). Verdedigend maakte hij slechts vier veldfouten (.981).

Beste werpster in de Golden League werd voormalig international Dagmar Bloeming, die de onderscheiding ook al kreeg in 2012 en 2014. Zij wist zich met DSS dit seizoen knap te plaatsen voor de Plaatsingsronde voor de Holland Series. Met name door de inbreng van Bloeming. In de reguliere competitie kwam ze tot de meeste strikeouts (123) en het laagste verdiende puntengemiddelde (1.15).

Coach of the Year werd bij de softbaltak niemand minder dan bondscoach Juni Francisca, die met Team Kingdom of the Netherlands tijdens het WK Softbal in Canada afgelopen juli een historische vierde plaats behaalde.

Een overzicht van alle prijswinnaars

Honkbal: Meest Waardevolle Speler: Nick Urbanus (L&D Amsterdam) Beste slagman: Christian Diaz (Curaçao Neptunus) Beste werper: Kenny van den Branden (Curaçao Neptunus) Homerun King: Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) Meeste gestolen honken: Roelie Henrique (HCAW) Guus van der Heijden Memorial Trophy: Tom de Blok (L&D Amsterdam) Roel de Mon Award: Donny Breek (DSS) Ron Fraser Award: Oliver Severino van der Wijst (Kinheim) MVP Holland Series: Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) Coach of the Year: Charles Urbanus (L&D Amsterdam) Leen Volkerijk Award: Eric de Bruin Bill Arce Award: Sidney de Jong

Softbal: Meest waardevolle Speelster: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem) Beste slagvrouw: Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem) Beste werpster: Dagmar Bloeming (DSS) Homerun Queen: Laura Wissink (Tex Town Tigers) Meeste gestolen honken: Anne Blaauwgeers (Oolders Omaco Sparks Haarlem) Egbert van der Sluis Memorial Trophy: Maxime van Dalen (Oolders Omaco Sparks Haarlem) Riet Vermaat-trofee: Lisa Hop (Talent Team Holland) Bep van Beijmerwerdt-trofee: Manoa Weijgertse (Oolders Omaco Sparks Haarlem) MVP Holland Series: Rebecca Soumeru (Oolders Omaco Sparks Haarlem) Coach of the Year: Juni Francisca (Nederlands Koninkrijksteam) Nol Houtkamp Award: Jeroen van de Wiel

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie