De plannen voor de kampioenviering bij een overwinning op Rhoon konden zaterdag meteen de prullenbak in. Na dertien overwinningen op een rij delfde de Hoekse club zijn eerste nederlaag. Voor rust leek daar geen sprake van te zijn, maar in de tweede helft legde runner-up Rhoon de Hoekse ploeg vrijwel lam.

HVC’10 neem initiatief
De hele week had de koploper naar deze wedstrijd toegeleefd. Het zette vanaf het begin veel druk op de Rhoonse verdediging. De thuisclub speelde duidelijk 4-4-2, omdat het zich niet wilde laten verrassen door de Hoekenaren. Er kwamen kansen, bijna allemaal ontstaan als Jorno Reurink zich ermee bemoeide. Maar de klein ogende doelman Rick Bonninga stond de gehele wedstrijd steeds zijn mannetje.

Vrije trappen geen succes
Ook bij de reeks vrije trappen die HVC’10 te nemen kreeg. De eerste specialist Glenn Boon is uitgeschakeld na een kruisbandblessure door de botsing in de wedstrijd tegen Kethel Spaland. Nummer twee op de playlist, Thomas van der Bogt, kon deze keer zijn faam niet waarmaken.
In de 23e miste Bouwhuis nog een grote kans en een doelpunt van Jorn Groothuizen in de 28e minuut na een combinatie met Michael van den Bos werd op advies van de assistent afgekeurd. Ja, daar staat niemand meer gek van te kijken.

Ontregelen
Rhoon kon in die fase vrijwel niets anders doen dan het ontregelen van het spel en het kreeg de helpende hand door de kort leidende arbiter Stolwijk (Leiden). Hij nam te vaak het woord om iets uit te leggen en dat haalde teveel tempo uit de wedstrijd. Een aanslag op het hoofd van centrale verdediger Kay van den Bos leidde wel tot de eerste gele kaart in de partij voor Jibbe van Kammen, die in de tweede helft opzichtig solliciteerde naar een tweede, toen hij na een fluitsignaal  doorging en de bal bovendien wegtrapte om tijd te winnen. Stolwijk liet het toe.

Rommelig
Van Hoekse zijde werd het spel rommeliger met balverlies van spelers die dat normaliter niet hebben. Ook de talrijke corners werden niet goed genomen. En ja, die ijzeren voetbalwet kwam om de hoek kijken. In de 37e minuut nam Ryan van Dijk een vrije trap die precies op het hoofd van spits Bart Driesse belandde. Het was de eerste echte aanval van de thuisclub, maar de bal sloeg in als een granaat achter Kenny Lipman Volkomen tegen de verhouding in was die 1-0. Voetbal is een raar spel.

Donkere lucht symbolisch
Feitelijk was er voor HVC’10 nog geen vuiltje aan de lucht: de simpele taak een doelpuntje maken en terug naar zee. Maar donkere wolken kwamen wel degelijk opzetten, want de door buienradar voorspeelde regen en onweer kwamen dreigend naderbij. Een paar kilometer verderop moest OVV-MVV gestaakt worden.
Rhoon had in de rust zijn tactiek bepaald. Inzakken, HVC’10 laten komen en met de snelle spitsen Rico Merrelaar en Bart Driesse oorlog zoeken op het veld.

Ook Bart Driesse mocht daarbij dankbaar zijn dat een tweede gele kaart hem bespaard bleef. Steeds was Kay van den Bos het slachtoffer. Raymon Kuypers zag het gevaar aankomen en wisselde beide spelers die met geel beloond waren na 60 minuten. En steeds kwamen er grotere, steviger en ervarener spelers voor in de plaats.

HVC’10 creëert niets
HVC’10 had veel de bal, maar verloor die even zo vaak, De weer kansrijk toegekende vrije trappen werden weer niet benut, bij één ervan toonde Bonninga weer zijn snelle reactie. Opnieuw werden de hoekschoppen (weer zo’n stuk of zes) niet scherp genomen. De onvrede over het spel en de leiding nam toe, wat natuurlijk weer resulteerde in gele kaarten wegens praten. Sommige spelers leren het nooit af.
Het spel lag ook vele minuten stil, de keeper had ook naar de televisie gekeken en hoewel er een opzichtig handgebaar van de referee naar de klok mee gepaard ging, werd de verspilde tijd natuurlijk nooit zo  bijgeteld als gerekt wordt.

Misschien maar goed ook,
In deze mogelijke kampioenswedstrijd haalden teveel Hoekse spelers hun gewenste (en gewone) niveau niet. De twee Hoekse spelers die wel een dikke voldoende hadden waren de altijd ijverige Kay van den Bos en de verdediger Boy de Soomer die in de basis was gestart en een vrijwel foutloze partij speelde. Aan de andere zijde verdiende doelman Rick Bonninga een dikke pluim.

Rhoon slaat weer toe
In het laatste kwartier werden er gewoon lange ballen in de doelmond gegooid, maar daar had de nieuwe verdediging van Rhoon geen moeite mee.( Aanvoerde Stanley Husen moest zich ook laten vervangen) Sterker nog, na een snelle ingooi waar de Hoekse verdediging niet attent op reageerde, liep de snelle Rico Merrelaar alleen op Lipman af en zijn inzet was knap te noemen: 2-0. Het was over en uit met de kampioensmogelijkheid. Dom dat er in de laatste tien minuten nog twee gele kaarten werden geïncasseerd. In extremis hield Lipman nog een derde doelpunt tegen. Dat  kan nog wel belangrijk zijn voor het doelsaldo.

Teleurstelling groot
HVC’10 kreeg een nederlaag te verwerken die het misschien niet verwachtte. Maar na afloop was men het er toch wel over eens dat Rhoon door zijn spelwijze de zege had verdiend. John de Ronde beaamde dat. “Na de rust gingen ze 5-4-1 spelen en bovendien leden we zelf teveel balverlies Na rust hebben we nauwelijks iets gecreëerd.”
HVC’10 kon dus fluiten naar het feestje, de bus met supporters was vrij stil na afloop, terwijl daarvoor op het veld nog een paar schermutselingen waren geweest.
Natuurlijk staat de Hoekse ploeg met zes punten voorsprong nog ruim aan de leiding. Ze kan volgende week tegen DVO’32 opnieuw strijden om de titel, als de andere Vlaardingse ploeg Victoria “04  een handje wil helpen door Rhoon op een gelijkspel te houden of te verslaan. Mogelijkerwijs trapt trainer Raymond Kraaybeek met zijn ploeg niet in dezelfde val. Als HVC’10.Op achterstand komen bij een verdedigend Rhoon geeft veel problemen om de partij om te keren. Victoria ’04 heeft ook alle belang om te winnen van Rhoon, want de zoete beloning van de nacompetitie komt dan heel dichtbij. HVC’10 kan er dus wel bij varen.