Schiedam – HC Schiedam timmert aardig aan de weg. De nieuwbakken fusieclub opende onlangs de nieuwe sportvelden, waarvan zelfs 3 watervelden. Kers op de taart zal het nieuwe clubhuis worden, welke na de winterstop officieel geopend zal worden. Daarnaast draaien de heren 1 en dames 1 een goed seizoen. De heren, uitkomend in de 2e klasse, staan momenteel op een derde plaats met 12 punten uit 6 wedstrijden. De dames, die hun wedstrijden in de 1e klasse spelen doen het ook prima. Zij bivakkeren op een vierde positie met 11 punten uit zeven wedstrijden. WaterwegSport vond het dan ook weer eens tijd om een speelster uit te lichten. De eer viel deze keer te beurt aan Iris Schouwstra (20). De controlerende middenveldster is vanaf dit jaar aanvoerster van de dames 1.

Door: Elijah Valk

Iris, kun je je aan ons voorstellen?

“Vanaf mijn negende speel ik al bij Spirit en het is nu alweer mijn tweede jaar bij de dames 1. Ik ben wel altijd een selectie-hockeyer geweest, in de zin van dat ik meest uit mezelf wil halen van wat ik eruit kan halen”.

Ben je daarin dan ook streberig en zit je dat niet dwars?

“Ja, ik ben een strebertje. Dat kan me weleens dwars zitten. Ik kan weleens op zondagen thuiskomen en dan kan niemand mijn avond meer goed maken als bijvoorbeeld de wedstrijd voor mijn gevoel heel slecht gegaan is. Je traint twee keer en leeft echt naar zo’n zondag toe. Je hebt niet veel tijd om daar lang in te blijven hangen, dus moet je wel weer snel kunnen omschakelen”.

Je zit nu twee jaar bij de selectie, dan ben je best wel snel aanvoerster?

“Dat klopt, ik vind het ook best wel spannend. Ik ben vanuit de groep gekozen nadat de aanvoerster hiervoor (Elise Diemer) had aangegeven hiermee te stoppen. Aan de sociale kant lig ik heel erg goed in de groep, ik ben een beetje het luisterend oor voor iedereen. Dat is denk ik de reden dat ik het nu al geworden ben. Het bevalt heel goed en het is echt een hele eer, al is het wel wennen. Maar ik heb genoeg mensen bij wie ik aan de bel kan trekken. Met onze manager (Peet Maat) app ik iedere dag wel even mee als ik ergens mee zit. Ook bij de vorige aanvoerster kan ik altijd terecht”.

Jullie hebben een hele goede start dit seizoen in tegenstelling tot afgelopen seizoen, hoe kijk je hier tegenaan?

“Vorig jaar hebben we een heel hectisch jaar gehad, waar we ook nog tegen degradatie hebben aangezeten. Dat doet ook wel wat met een team. Het is echt niet leuk om daar met z’n allen doorheen te moeten. Nu doen we het best wel goed, wat het team vertrouwen geeft en waar je mentaal ook wat sterker van wordt. We hebben nu de top-4 al gehad, maar het is niet zo dat we nu al achterover kunnen leunen. Maar het geeft wel perspectief voor de komende wedstrijden”.

In de wedstrijden die ik dit seizoen van jullie gezien heb, spelen jullie lekker fel. Met als hoogtepunt de wedstrijd tegen Warande, waar jullie met rust al met 4-0 voorstonden? Hoe kijk je hier zelf naar?

“Warande was afgelopen seizoen gedegradeerd uit de overgangsklasse en kunnen technisch beter zijn dan wij. Hierdoor  gingen wij vrij de wedstrijd in, want dat is onze kracht. Ze kunnen dan individueel beter zijn, maar wij moeten de weerbaarheid van ons team gebruiken om dat te overrulen. Na de vliegende start tijdens die wedstrijd, lukte echt alles. Door het fanatisme en drive van ons, zijn zij waarschijnlijk wel geschrokken. Wat het verschil ten opzichte van vorig seizoen ook maakt, is dat we nu een goede start van de competitie hebben. Dat maakt de groep ook heel sterk, dat is waar wij onze kracht uithalen met natuurlijk ook de individuele talenten. Daarnaast spelen we dit jaar efficiënter, de kansen die we krijgen benutten we ook”.

Nu komen de ‘op papier’ mindere tegenstanders.

“We moeten die niet gaan onderschatten, want daar ligt onze valkuil. Proberen je eigen niveau vast te houden en dat ook laten zien aan het publiek”.

Wat kunnen we nog verwachten van jullie dit seizoen?

“Na een paar wedstrijden hebben we als team bij elkaar gezeten om onze doelstelling en ambities uit te spreken. Voor dit jaar is dat minimaal het linker rijtje en het liefst eindigen we in de top-5. We hopen ook, een beetje vooruitkijkend, dat als we nu een stabiele 1e klasser kunnen worden, dat we over een paar jaar, zeker met alle mooie faciliteiten die we hier nu hebben, in de overgangsklasse zouden kunnen gaan spelen. We hebben een hele leergierige groep en kunnen nog heel veel groeien”.

Heb je zelf nog doelstellingen?

“Ik wil mezelf ontwikkelen in het aanvoerderschap en verder op technisch gebied kan je altijd nog beter worden. Maar ik ben nog jong dus die tijd heb ik nog”

Avatar foto

DoorElijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie