ROTTERDAM – Landskampioen Feyenoord heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finales om de KNVB Beker. In De Kuip werd AZ in de kwartfinale met 2-0 simpel opzij gezet. Geertruida en Nieuwkoop verzorgden de treffers.

In een sfeervolle Kuip koos trainer Slot opnieuw voor Nieuwkoop als rechtsbuiten en Wellenreuther verving Bijlow. De Stadionclub begon afwachtend tegen de Alkmaarders, maar gooide na tien minuten de schroom van zich af: aanvallen over de vleugels kwamen door, Gimenez was veelvuldig te zien, maar het ontbrak aan het laatste zetje.

Apotheker
Na twintig minuten dacht aanvoerder Trauner zijn eerste goal in Feyenoord-shirt te maken, maar zijn rake kopbal werd afgekeurd wegens buitenspel. De VAR greep in, omdat de Oostenrijker met zijn schouder voorbij De Wit stak. De ‘Apotheker’ baalde opzichtig. Nadien vonden Paixao en Wieffer AZ-goalie Ryan op hun weg. Aanvoerder Trauner was inmiddels geblesseerd uitgevallen met een ogenschijnlijke hamstringblessure. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg loon naar werken: Hancko bracht een afzwaaiende bal terug en Geertruida knikte binnen: 1-0.

Thee
Na de warme thee keerde AZ met drie wissels, waaronder oud-Feyenoorder Martins Indi, en nieuwe plannen het veld op. Feyenoord moest het eerste kwartier toezien hoe AZ wat meer uit hun schulp kroop zonder echt gevaarlijk te worden. Een eerste wapenfeit van Poku ging ver naast de goal van Wellenreuther. Daarna knokte de Stadionclub zich terug en was het weer de betere ploeg: een schot van Hancko smoorde en de sterk spelende Timber schoot voorlangs.

Tien minuten voor tijd werd AZ pas echt gevaarlijk: Van Bommel schoot eenmaal naast en de tweede keer verwachtte hij de bal niet meer, na mistasten door Hartman. Gelukkig maakte de thuisploeg het vijf minuten voor tijd toch af: een mooie aanval via Paixao, Wieffer en Stengs zorde ervoor dat Nieuwkoop de beslissende 2-0 kon binnen tikken. Vlak voor tijd schoten Stengs en Wieffer nog net naast het doel van Ryan voordat Timber nog uitviel met een hoofdblessure. Arbiter Nijhuis floot af: Feyenoord is weliswaar door, maar trainer Slot staat voor een puzzel in aanloop naar de stadsderby tegen Sparta komende zondag nu Trauner en Timber uitvielen. Bijlow ontbreekt sowieso enkele weken.

Door de minimale zege op AZ staat Feyenoord bij de laatste vier. Daar zitten ook NEC en Cambuur bij. Donderdag komt daar FC Groningen of Fortuna Sittard nog bij. Zaterdag is de loting.

Avatar foto

DoorMichael de Vogel

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl