KNVB gaat weekendvoetbal weer inventariseren

De KNVB heeft zich vrijdag via een mail gericht tot de amateurclubs en wederom een inventarisatie zaterdag/zondag standaardvoetbal (eerste elftallen) aangekondigd. Die mening is met name in West II al meerdere malen gevraagd. Inmiddels is de zondagcompetitie al flink uitgehold in het westen. De KNVB komt met de uitkomst pas weer terug in de eerste helft van het seizoen 2020-2021. Ger Jacobs, voorzitter CVV Zwervers: ,,We zijn weer terug bij af.”

Door Ton Beije / HaaglandenVoetbal.nl

In de brief van de KNVB zegt Hans Schelling (foto), Operationeel manager: ,,In de afgelopen seizoenen hebben we kunnen vaststellen dat in bijna alle districten verenigingen met hun eerste elftal de overstap van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal hebben gemaakt. Ook zijn er veel verenigingen die dit nog niet gedaan hebben, maar waarvan we weten dat ze hier wel over nadenken.”

Kwartje gevallen

Het kwartje lijkt eindelijk ook in Zeist te zijn gevallen, want gaat Schelling verder in zijn bericht: ,,Omdat we als KNVB op een goede manier op deze ontwikkeling willen inspringen, heeft het bestuur amateurvoetbal besloten om, in navolging van al eerdere regionale inventarisaties/initiatieven, een landelijke inventarisatie te houden inzake het zondag- en zaterdag standaardvoetbal (1e elftallen). Hierin wordt de favoriete speeldag van clubs onderzocht, maar in de inventarisatie zullen ook andere knelpunten in de voetbalpiramide worden meegenomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de complexe promotie/degradatieregeling tussen hoofd- en eerste klasse en de CO2 uitstoot en hoge reiskosten bij het reizen naar verre uitwedstrijden.”

Problemen West II

Nu wordt de zaak landelijk in kaart gebracht. De problemen in West II zijn al jaren heel groot. Clubs zijn noodgedwongen overgestapt naar de zaterdag. Vorig jaar werd aangekondigd dat dit seizoen in West II de vierde klasse al zou verdwijnen en komend seizoen de derde klasse. Na veel protest van de club is er in West II nu nog – met kunst- en vliegwerk – één klasse in de vierde klasse zondag. Of dat volgend seizoen ook nog het geval zal zijn, moet worden betwijfeld. Immers door promotie verdwijnen er straks weer clubs naar de derde klasse, er vanuit gaande dat de derde klasse komend seizoen ‘gewoon’ blijft bestaan.

Terug bij af

Voorzitter Ger Jacobs van CVV Zwervers heeft het inmiddels gehad met de KNVB. ,,Ik heb lang het gevoel gehad dat de KNVB nu serieus zou gaan doorpakken. Zeker op basis van het draagvlak dat er is bij de zondagclubs. En omdat er ook voor de zaterdagclubs alleen maar voordelen zitten aan de samenvoeging is een besluit zo genomen. Paar hobbels nog wegwerken (promotie/degradatie-regeling en verenigingen met twee standaardteams) en doorpakken op weekendvoetbal in het seizoen 2021-2022. Maar nee hoor. Ze gaan landelijk inventariseren, terwijl ze hebben aangegeven dat een dergelijk besluit (introductie weekendvoetbal) voor West II genomen zou kunnen worden zonder dat daar nog afstemming met anderen voor nodig is. We zijn weer terug bij af. Walgelijk!”

Voorstel

De inventarisatie zal lopen van medio februari tot medio maart en wordt per mail uitgezet, heeft Hans Schelling namens de KNVB vrijdag aan de clubs laten weten. Hij: ,,Als de eerste bevindingen uit de inventarisatie hier aanleiding toe geven, dan zal in goed overleg met de ledenraad en belangenorganisaties een voorstel worden uitgewerkt. Hier verwacht het bestuur amateurvoetbal in de eerste helft van seizoen 2020/’21 op terug te komen. Het leek ons goed om jullie hier alvast over te informeren.”

Overleg

Pieter van Veen van de BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) deelt de mening van de voorzitter van CVV Zwervers. ,,De KNVB is van de clubs en niet andersom. Komende vrijdag heeft de Ledenraad van de KNVB overleg met de BAV en komt dit zeker aan de orde. De Voetbalcommissie van de BAV komt op 29 februari bijeen voor overleg.”


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl