KNVB pleit in tweede kamer voor strafbaarstelling matchfixing

De KNVB pleit vandaag in de Tweede Kamer voor het strafbaar stellen van matchfixing. Het strafbaar stellen van matchfixing is de belangrijkste oproep van de voetbalbond aan de politiek. Daarnaast pleit de KNVB voor extra opsporingscapaciteit, betere informatie-uitwisseling en investeringen in preventie. Nederland is toe aan een nieuwe impuls om matchfixing beter te kunnen bestrijden.

Matchfixing is een moeilijk te grijpen fenomeen binnen de sport. De KNVB is niet zo naïef te denken dat het voetbal immuun is voor manipulatie. Vele voorbeelden in Europa tonen aan dat sport gevoelig kan zijn voor omkoping. Zeker als men in een kwetsbare positie verkeert door financiële of andere redenen. Al sinds 2009 is de KNVB voorloper in het verkrijgen van meer aandacht voor het bestrijden van matchfixing. Zo zijn in het voetbal sindsdien de nodige maatregelen ingesteld:

 • Invoeren van een gokverbod voor spelers en officials
 • Instellen van een meldplicht voor spelers en officials;
 • Openstellen van een tiplijn;
 • Investeren in voorlichting/educatie
 • Tuchtrechtelijk onderzoek
 • Samenwerking in UEFA-verband
 • Monitoring van competities

Meer nodig

Voor de bestrijding van matchfixing is echter meer nodig. De urgentie van dit onderwerp is niet minder dan twaalf jaar geleden. De KNVB twijfelt niet aan de bereidheid of goede intenties van betrokken partijen als overheid, OM en politie. Sinds 2009 hebben we samen met de overheid belangrijke stappen gezet, maar criminelen vinden nieuwe manieren om hun invloed binnen het voetbal te vergroten.

Ook worden spelers, speelsters, scheidsrechters of bestuurders door gokkers op diverse manieren benaderd om wedstrijden te fixen. De combinatie van hoge winsten, een lage pakkans en lage straffen is bijzonder aantrekkelijk voor de criminaliteit. En dat is reden voor bezorgdheid. Vandaar dat de KNVB maandag uit monde van secretaris-generaal Gijs de Jong, lid van het strategisch beraad matchfixing (SBM), de volgende oproep doet aan de politiek:

 1. Maak matchfixing strafbaar
 2. Stel opsporingscapaciteit beschikbaar
 3. Betere samenwerking en informatie-uitwisseling
 4. Investeer in preventie, monitoring en voorlichting

Nieuwe impuls

Met deze oproep hoopt de KNVB de strijd tegen matchfixing een nieuwe impuls te geven. Ondanks alle goede bedoelingen vindt de KNVB dat het tijd wordt de naïviteit definitief achter ons te laten. De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. Wedstrijden moeten op het veld worden beslist door spelers, niet op de gokmarkt door criminelen.

Het Nederlands voetbal werkt er binnen de mogelijkheden hard aan om voetbal integer en betrouwbaar te houden. Vervolgstappen op het gebied van informatiedeling, opsporing en wetgeving zijn hierbij van wezenlijk belang. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het voetbal – waar jaarlijks 8,2 miljoen mensen in Nederland plezier aan beleven – betrouwbaar blijft.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl