KNVB sluit Jurgen Warbout (HVC’10) voor vijf maanden uit

Vandaag 10 april kreeg Jurgen Warbout (HVC’10) bericht van de tuchtcommissie van de KNVB dat zijn straf voor de overtreding gepleegd in de gestaakte wedstrijd tegen Berkel nu bepaald is op vijf maanden. Dat is één maand langer dan de openbare aanklager aanvankelijk had voorgesteld. De schorsing gaat vrijdag 12 april a.s. in en duurt dus tot 12 september.

Door: Cees van der Pol

In de tussentijd mag de speler zelfs geen veldtrainingen van de club volgen. De overtreding (beweerd werd: een karatetrap) is volgens de tuchtcommissie overtuigend bewezen en is voornamelijk gestoeld op de verklaringen van de dienstdoende scheidsrechter (Van der Perk) de voorzitter van Berkel en de geraakte Berkelspeler. Het is mede hierom een zeer merkwaardig besluit, omdat er geen verklaringen van HVC’10-spelers of andere getuigen zijn opgevraagd.  De geschorste speler heeft vier dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Het is nog niet bekend of dit gaat gebeuren. Hangende het beroep mag de speler niet in wedstrijden uitkomen. In de praktijk betekent het dat Jurgen Warbout tot aan het komende seizoen niet in wedstrijden en/of trainingen mag uitkomen. Vóór de derde en laatste bekerwedstrijd en de eerste competitiewedstrijd is hij weer speelgerechtigd.
Commentaar van Haaglandenvoetbalmedewerker Cees van der Pol.
“Deze straf is ronduit een lachertje. Er is absoluut nooit een karatetrap uitgedeeld. Wel heeft de spits van HVC’10 een Berkelspeler die eerst zelf een elleboogstoot had uitgedeeld tegen de grond geduwd. Ik was als verslaggever van Haaglandenvoetbal getuige van de afhandeling door de scheids direct na het staken van de wedstrijd. De scheidsrechter stelde in zijn kleedkamer aan de aanvoerder van HVC’10 voor om ‘die spits van HVC’10 te wisselen, zodat hij hem niet op het formulier zou zetten’. Ik was daarbij in die kleedkamer aanwezig en zei tegen de scheidsrechter: “Kom op scheids, het is geen pupillenvoetbal.” Het lijkt me een laakbare houding van een scheidsrechter die later op papier verklaart dat hij een karatetrap zou hebben gezien en dat hij zijn besluit van het tijdelijk staken van de wedstrijd wil afdoen met een voorstel om die speler te wisselen om vervolgens door te kunnen spelen. Een geconstateerde karatetrap lijkt me in dat geval ‘direct donkerrood’ .Van der Perk had bovendien niet gezien welk nummer de overtreding had begaan, vandaar dat abusievelijk de naam van Jorno Reurink op het wedstrijdformulier kwam. Die werd dus eerst ten onrechte voor vijf wedstrijden geschorst, wat gelukkig snel weer herroepen werd. Ook de verklaringen van de speler van Berkel en de voorzitter van die club hebben het over ‘een karatetrap’’, wat dus een pertinente onwaarheid is. Wat ook een vreemde situatie was, dat HVC’10 op 30 maart 2019 j.l. de gestaakte wedstrijd mocht uitspelen met 11 man. Er was dus blijkbaar niemand weggestuurd.
Warbout weet nog niet of hij in beroep gaat tegen de straf. Als ik zelf toen ik nog actief voetballer was een dergelijke straf had gekregen voor iets wat ik niet had gedaan, zou ik doorgegaan zijn tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ja, ik besef dat september dan kort dag zou zijn geweest. Maar met hulp van een goede advocaat zou ik mijn naam gezuiverd willen zien.”
Foto: Mischa Keemink

Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl