KNVB wil snel weer publiek bij profvoetbal: ‘Anders gaan er clubs omvallen’

Bij het debat over sport in de Tweede Kamer wordt maandag 30 november onder meer gesproken over de prangende wens van de KNVB op korte termijn weer publiek toe te laten bij het profvoetbal. ‘Dit kan een noodscenario afwenden’.

De KNVB meldt zaterdag op haar kanalen: Voetballen zonder publiek kost het betaald voetbal honderden miljoenen euro’s. Trouwe stadionbezoekers en sponsors hebben het leed voor deze bedrijfstak tot nu toe voor een groot deel verzacht, maar ook in deze sector is snel perspectief nodig om straks uit de coronacrisis te kunnen komen.

In totaal loopt het betaald voetbal dit seizoen vanwege de coronamaatregelen zo’n 200 miljoen euro mis. Eerder werd dit cijfer geraamd op maximaal 331 miljoen euro, uitgaande van een geheel seizoen voetballen zonder publiek. Zonder stadionbezoeken valt bij de clubs abrupt zo’n zestig procent van de omzet weg. Het inkomstenverlies voor de clubs is tot nu toe lager uitgevallen dan die maximale raming dankzij vooral de loyaliteit van de sponsoren en de stadionbezoekers. Zo verliep de verkoop van de seizoenkaarten gezien het magere perspectief om de wedstrijden ook daadwerkelijk te kunnen bijwonen ver boven verwachting. Er zijn 235.855 seizoenkaarten verkocht voor het seizoen 2020/’21, ten opzichte van 269.373 een jaar eerder.

Zwaard van Damocles

“Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen. Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden”, aldus Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB.

Veilig

Gudde vervolgt: “Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is. Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario’s opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro’s geïnvesteerd in maatregelen. Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.”

Daarnaast kon het betaald voetbal de financiële klappen voorlopig opvangen dankzij de NOW-regeling. Deze maatregel van de overheid richt zich op het behoud van de werkgelegenheid en is er voor alle organisaties die door de coronamaatregelen een inkomstendaling zien die het normale bedrijfsrisico overstijgt. Meer dan 100.000 organisaties in Nederland maken aanspraak op deze regeling, waarbij het maximum maandloon is afgetopt.

Januari belangrijke maand

“Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten”, aldus Gudde.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl