Landskampioen van Stigt Thans blijft op kop

Schiedam – In de vijfde ronde van de damcompetitie wonnen alle drie de teams van damvereniging van Stigt Thans. Het eerste won met grote cijfers van Lunteren (6-14). De andere twee teams smachten naar wat punten om uit de degradatiezone te komen. Het tweede boekte daarbij zelfs een ruime 12-8 overwinning op Fryslân. De belangrijkste concurrent voor de titel Huissen verloor zaterdag van Wageningen. Daardoor is Wageningen nu de enige overgebleven serieuze concurrent geworden.

Lunteren is een ploeg zonder grootmeesters. Een tegenstander met meer dan de helft aan grootmeesters is dan al snel wat te machtig. Vijf keer gingen de Schiedammers er doorheen. Elke wedstrijd zijn er andere winnaars. Vier van de vijf winnaars hadden in de vorige wedstrijd slechts remise. Anton van Berkel was de eerste. Zijn tegenstander gaf met een bord vol stukken op, omdat de verschrikkelijke dreiging, die Anton op het bord had gebracht op geen enkele wijze was te pareren.

Rob Clerc was de tweede, die een tweetje kon aantikken. Zijn tegenstander had geen Elo-getal. Dat is wat lastig spelen. Er kwam een hekstelling op het bord, die aanvankelijk redelijk deskundig werd gespeeld. Als omsingelaar moet je ervoor zorgen, dat de tegenstander niet te sterk wordt in het centrum of zich bevrijdt. Wit staat daarbij per definitie in het centrum. Dan moet je als omsingelaar ook oppassen voor strategische offers. Het zat er ditmaal ook in, maar werd niet gespeeld. Verder doet een zwartspeler eigenlijk niets anders dan afwachten. Hij was daar ditmaal zo succesvol in, dat de witspeler op een gegeven moment geen andere oplossing wist dan het nemen van een wanhoopscombinatie. Deze was alleen wanhopig. Geen serieuze verdediging.

Jitse Slump was de derde speler, die ditmaal wel won. Hij mocht tegen een ex-jeugdspeler, Bert van Harten, uit de jaren 70 van de vorige eeuw. In de tussenliggende periode had deze nauwelijks gespeeld. Als de tijd op de klok begint te minderen, dan breekt het gebrek aan routine op. Een lastige stelling ontaardde aldra in een complete vastloper. Caper Remeijer had een goede dag. Hij mocht tegen Laura Timmermans. Menig mannelijke speler heeft de nek gebroken op deze sterke damesspeler. Ditmaal werd ze vakkundig opgebracht. Een winkelhaak op de rechter vleugel eindigde in een wanhopige afwikkeling naar een dammeneindspel, waarbij Casper de dam had en Laura eigenlijk niets.

De enige consequente winnaar van de dag was internationaal grootmeester Vadim Virny. In zijn rustige stijl vergaart hij op zijn dode akkertje kleine voordeeltjes. Als de tijd op de klok van de tegenstander wat begint te minderen worden deze kleine voordeeltjes enorme beren op de weg. Met een kleine effectieve combinatie werd er afgewikkeld naar een stand met twee dammen voor hem en niets voor de tegenstander.

Foto: Van Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl