Late tweede honkslag bezorgt SV & HV Schiedam zesde zege op rij

Schiedam en Gryphons wisselden drie keer stuivertje waar het de voorsprong betrof maar Schiedam trok uiteindelijk met 7-5 aan het langste eind in een vermakelijke wedstrijd die onder erbarmelijke omstandigheden, met gestaag neerdalende miezerregen, gespeeld werd.

Door: Theo Koopman

Pas in de zevende inning zorgde Schiedam er dankzij een dubbele honkslag van Leon Korpel voor dat de in de vierde inning opgelopen 3-5 achterstand, omgebogen werd naar een hernieuwde voorsprong. Kim Maltha en Michel Vervloet scoorden op de hit van uitblinker Korpel. Schiedam-pitcher Stefan Droog zorgde er in de laatste twee slagbeurten van Gryphons, en geholpen door zijn veld en catcher Lo Bonafasia, voor dat alle aan slag verschijnende Rosmalenaren direct weer hun dug-out konden opzoeken.
Weer vroege voorsprong
Schiedam startte zondagmiddag met Yardi Roodbol als openingswerper en in de eerste drie innings kweet hij zich kranig van zijn taak. Slechts 1 hit incasseerde Roodbol in deze slagbeurten en 1 maal stond hij een grijpvogel toe op de honken te komen met 4 wijd. Zoals vaker deze competitie scoorde Schiedam wel punten. In de tweede inning zorgden Michel Vervloet, Leon Korpel en Maikel Oosterveer er met honkslagen voor dat de honken volliepen waarna de vier wijd van Sander Bol er in resulteerde dat het eerste punt automatisch genoteerd kon worden. De venijnige grondbal die Lennard Bol hierna van zijn knuppel liet spatten richting korte stop Lucas Prins leverde Gryphons wel een nul op, Maikel Oosterveer ging uit op het tweede honk, maar gaf Leon Korpel voldoende ruimte om de thuisplaat te bereiken: 2-0. In de derde inning voegde Schiedam hier nog een punt aan toe toen Leon Korpel, koning der slagmensen met 3 uit 4, Michel Vervloet over de thuisplaat hielp.
Kwaliteitswerper
De evenals Yardi Roodbol linkshandige Gryphonwerper Joep Meulendijk had het in de tweede inning waarin Schiedam de leiding nam even moeilijk maar naarmate de wedstrijd vorderde kreeg de Schiedam slagploeg minder grip op zijn werpen. Die tweede inning zou later bepalend blijken voor het lot van Gryphons want Meulendijk had die tweede Schiedamse slagbeurt liefst 34 ballen nodig om uit de inning te komen, wat co-coach Michael Zwitzer de uitspraak ontlokte dat Meulendijk niet tot het eind van de wedstrijd zou blijven staan. Ook coach Leo Voogd had voor de wedstrijd al gewezen op de slimheid van de gevarieerd gooiende Gryphons-werper en er aan toegevoegd dat er geen goede tweede werper in het Rosmalense team voorhanden was. Toen Joep Meulendijk na ruim 110 geworpen ballen en 6 1/3 gespeelde innings op de heuvel vervangen werd door Lucas Prins, kon Schiedam eindelijk haar slag slaan en bleek het gelijk van de coaches.
Gryphons slaat terug
Yardi Roodbol, die zo voortvarend uit de startblokken gekomen was, werd in de vierde inning verrast door Rosmalense aanvallers die de schijnbaar de sleutel gevonden hadden om de Schiedam-burcht te nemen. Roodbol begon de inning op vertrouwde wijze door Willem van der Meer voor de tweede keer met 3 slag aan de kant te zetten. Maar daarna waren het Bart Groenewoud en Lucas Prins (tweehonkslag) die zich op de honken zetten waarbij Groenewoud zelfs kon scoren omdat rechtsvelder Maikel oosterveer de line drive van Prins niet goed verwerkte. De volgende twee slagmensen der Griffioenen kwamen op de honken omdat zij in de flank geraakt werden door pitches en toen Coen Merkx daarna vier wijd kreeg en Lucas Prins automatisch het tweede punt incasseerde zag de wereld er ineens heel anders uit. Om de Schiedamse pijn te vergroten singlede Krijn Rijshouwer waarmee hij zowel Robin Lansiquot als Pieter van der Meer over de thuisplaat sloeg en Merkx sneuvelde op het derde honk. Coach Voogd moest ingrijpen want de wedstrijd glipte Schiedam tussen de vingers maar voordat Stefan Droog de heuvel mocht bestijgen scoorde Gryphons nog een punt op een honkslag van Matthijs Hanegraaf. Stefan Droog startte met 2 man uit en maakte direct de voor Schiedam desastreuze inning uit door Pieter van der Meer met 3 slag aan de kant te zetten.
Overwinningsklap van Korpel
In de vijf slagbeurten die Gryphons hierna nog kreeg stond Stefan Droog de tegenstander geen enkel punt meer toe en dus moest de Schiedamse aanvalsmachine zien te bewerkstelligen dat de wedstrijd alsnog zou kantelen. In de vijfde inning leek dit te lukken toen startende slagmensen Tjeerd Boer en Rodri Faries op de honken kwamen met een basehit. Kim Maltha hielp met een sacrifice fly de beide honklopers verder en het publiek rekende op punten omdat Michel Vervloet en Leon Korpel de volgende slagmensen waren. Maar beiden gingen uit en ook in de zesde inning kwam Schiedam niet dichterbij, mede omdat het Bol-tandem haperde. In de zevende inning kwam dan eindelijk het verwachte Schiedam-vuurwerk maar niet nadat Joep Meulendijk zijn plaats op de heuvel had moeten afstaan aan Lucas Prins. “Ik zou hem hebben laten staan”, verklaarde Michael Zwitzer, “we kregen steeds minder vat op Meulendijk” . Michel Vervloet sloeg een honkslag die Kim Maltha (op het honk gekomen na een fout van voormalig Schiedam jeugdcoach Raymond van der Zanden) een honk verder bracht en de snelle Rodri Faries vanaf het tweede honk liet scoren: 4-5. De al eerder genoemde tweehonkslag van Leon Korpel zorgde voor de herwonnen Schiedamse voorsprong. De voor Sander Bol in het veld gekomen Gino Spruit Bleeker liet bij zijn eerste slagbeurt direct een honkslag aantekenen waardoor Leon Korpel het derde honk bereikte. Lennard Bol sloeg Korpel daarna binnen (7-5) en de stand bleef steken omdat Gino Spruit Bleeker zich van het tweede honk liet pikken.
Knappe job van Droog
Er volgde nog anderhalve inning waarin Stefan Droog de Gryphon-aanvallers geen kans gaf. Zonder de tegenstander een punt te gunnen, met slechts twee honkslagen tegen en 5 strike-outs in zijn voordeel heerste de roodharige Schiedam-werper en sloot hij de partij met een win af. De zesde overwinning van het seizoen was een feit. Doordat Domstad Dodgers PSV met ruime cijfers versloeg, zijn zij nu de naaste concurrent met slechts 1 verliespartij.

Beste slagmensen:
Leon Korpel     .750      3 uit 4    3 RBI’s
Michel Vervloet .500    2 uit     4,1 RBI
Rodrie Faries      .500   2 uit 4

Avatar foto

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com

Geef een reactie