Oekraïense gastjudoka Boldyriev pakt het brons

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo vonden de Wereldkampioenschappen Judo voor Cadets (-18 jaar) plaats. Mahorokan judoka Joshua de Lange was door zijn prachtige resultaten dit seizoen geselecteerd voor deelname in de klasse -73 kg hieraan. Vrijdag 26 augustus was het zijn wedstrijddag. Door de hoge wereldranglijst notering van Joshua was hij vrijgeloot in de eerste ronde. De start van Joshua in de tweede ronde was zeer overtuigend, met een machtige heupworp werd de Hongaarse kampioen Eichmuller met ippon verslagen. In de derde ronde wachtte de Koreaan Woojin Shin, maar ook deze Aziatische tegenstander werd zonder pardon met ippon aan de kant geschoven. De kwartfinale tegen Medeiros Neto uit Brazilië leverde ook geen probleem op, na een tilworp volgde een muurvaste houdgreep waarmee wederom een ippon zege werd behaald.

 

In de halve finale kwam Joshua nu uit tegen Javakhishvili uit Georgië. Dit werd een tactisch gevecht waarin helaas een waza ari score door de video jury werd terug gedraaid. In de golden score werd bij een stand van 2 straffen voor beide judoka’s de derde straf toch aan Joshua gegeven waardoor de finaleplaats naar de Georgiër ging. Na de teleurstelling over het nipt verliezen van de finale moest Joshua zich samen met Mahorokan coach Jan van Buren zich richten om de strijd om het WK brons. Hierin kwam hij uit tegen de sterke Muxibiddinov uit Oezbekistan. Beide judoka’s gingen direct het tilgevecht aan in de wedstrijd. Alleen bleek de Oezbeek hierin wat meer controle te hebben en werd Joshua met ippon uitgetild. Hiermee eindigde Joshua de Lange als 5e van de Wereld. Een teleurstelling voor hem aangezien hij zeer dicht bij een WK medaille was maar toch ook weer een bevestiging dat hij echt bij de Wereldtop in zijn leeftijdsklasse zit.

De Oekraïense topjudoka Oleksii Boldyriev die de afgelopen periode zich bij Mahorokan in Maassluis heeft voorbereidt op zijn deelname aan dit jeugd WK deed het erg goed. In de klasse tot 90 kg wist hij 3 partijen te winnen maar verloor ook van een Oezbeekse tegenstander. In de strijd om het brons herpakte Oleksii zich prima en wist met ippon winst de bronzen medaille bij het WK binnen te halen. Een terechte beloning voor deze 17-jarige judoka die moederziel alleen naar Nederland kwam om zich juist onder leiding van de specialisten van Mahorokan optimaal voor te bereiden op het WK.

Foto: internationale judo federatie.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl