De keukenkampioendivisie is al jarenlang het achtergestelde kindje van de KNVB. Daar waar veel aandacht uitgaat naar het verbeteren van de Eredivisie, waarbij vooral de grote clubs veel in de melk te brokkelen hebben, wordt de keukenkampioendivisie vooral gebruikt als proefkonijn.

Al geruime tijd spelen de jeugdteams van Ajax en PSV, en later ook AZ en FC Utrecht, mee in de eerste divisie. Het grootste argument voor het meespelen van deze beloftenteams is dat de talenten zo meer tegenstand krijgen en het Nederlandse voetbal daardoor een stap voorwaarts zet. In de praktijk plukken echter vooral de grote ploegen hier de vruchten van, met als resultaat dat de kloof in de Eredivisie alsmaar groter wordt. Dit terwijl er volgens de officiële lezing toch getracht wordt om de tegenstand in de Eredivisie juist te vergroten. Het meespelen van de jeugdteams lijkt dus een paradox te zijn en speelt bovendien een negatieve rol in de eerlijkheid van de Keukenkampioendivisie. Per week varieert het aantal beschikbare spelers voor de beloftenteams namelijk flink, waardoor de tegenstand voor een bepaalde club een stuk hoger kan zijn dan voor een andere club.

Het invoeren van jeugdteams in de eerste divisie lijkt door de jaren heen toch algemeen geaccepteerd te zijn, ondanks de milde vorm van competitievervalsing die het met zich meebrengt. De KNVB vond echter dat er nog wel een schepje boven op kon en heeft daarom prompt besloten dat de ploegen in de Keukenkampioendivisie door moeten spelen in interlandweekeinden. Op deze manier krijgen meer ploegen de kans om uitgezonden te worden op FOX Sports en daarmee meer media-aandacht en tv-gelden. Toch lijkt de KNVB niet stilgestaan te hebben bij de veel grotere nadelen die deze beslissing met zich meebrengt.

De nieuwe opzet leidt er namelijk toe dat een aantal clubs (jeugd)internationals moeten missen in deze speelronden. Voor de meeste ploegen in de eerste divisie is dit uiteraard geen probleem. Zij hebben immers geen jeugdopleiding en daardoor geen spelers die uitvliegen naar verschillende nationale elftallen. Toch zijn er ook een aantal ploegen die door deze maatregel wel degelijk in de personele problemen komen. De ploeg die daar deze speelronde het meeste hinder van ondervond was Sparta Rotterdam. De voormalig koploper zag een flink aantal spelers vertrekken naar vertegenwoordigende elftallen en miste daardoor 5(!) potentiële basisspelers in de kraker tegen NEC. Tel daarbij op dat Duarte anderhalve dag eerder nog meespeelde met Jong Oranje, dat er een handvol basisspelers geblesseerd waren en dat er ook op de bank een aantal spelers misten wegens interlandverplichtingen en het mag een wonder heten dat Sparta nog een punt meenam uit het duel in Nijmegen.

Helaas voor Sparta was deze speelronde geen uitzondering. Ieder interlandweekend zullen de Rotterdammers verzwakt zijn door een foute competitieopzet. Op deze manier worden de Kasteelheren dus eigenlijk gestraft voor het onderhouden van de geroemde jeugdopleiding van de club en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Vaak wordt als tegenargument gebruikt dat de clubs zelf hebben mogen stemmen over deze competitieopzet, maar dit is een drogreden. Over het onderwerp valt namelijk niet op democratische wijze te beslissen. Wanneer in de Eredivisie hetzelfde wordt gedaan zouden clubs als FC Emmen en De Graafschap ook stemmen om door te spelen in interlandweekends, waardoor Ajax, PSV en Feyenoord dezelfde problemen zouden ondervinden als Sparta nu. In de Eredivisie zou dit nooit geaccepteerd worden, dus waarom wel in de Keukenkampioendivisie?

KNVB-directeur Hoogma heeft aangekondigd dat de opzet vanaf volgend seizoen veranderd wordt. Voor Sparta en de overige leidende clubs eigenlijk te laat en voor deze clubs is het dus maar te hopen dat het dit seizoen niet leidt veel puntverlies. Aan de KNVB rest in de toekomst de taak om de competitievervalsing in de huidige eerste divisie tegen te gaan en ervoor te zorgen dat deze bron van talent niet meer wordt behandeld als het achtergestelde kindje.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorLeon van Voorst

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl