Plannen Sparta: ‘Kasteel uitbreiden met 1.100 zitplaatsen’

Sparta Rotterdam is al langere tijd bezig met de ontwikkelingen van zowel sportcomplex Nieuw Terbregge/RMC Jeugdcomplex als het Sparta Stadion.

De club wil het bestaande sportcomplex Nieuw Terbregge uitbreiden met een volledige trainingsaccommodatie voor zowel de topsport (eerste elftal, Jong Sparta), de jeugdopleiding als de RV&AV Sparta. De kleedaccomodaties van de amateurtak en de jeugdopleiding zullen worden ingericht naar de nieuwste normen van zowel de KNVB als het NOC-NSF.

Naast de kleedaccommodatie krijgen onder andere oefenzalen, medische ruimten, kantoren, een spelershome, lesruimten en horeca een enorme upgrade.

Gekozen wordt er voor een ‘drie-in-één’-aanpak waarbij de diverse geledingen van de Sparta Familie in één complex met en naast elkaar kunnen optrekken. De wens van Sparta om een hoogwaardig, modern, Spartaans-stoer en transparante uitbreiding te realiseren is in het ontwerp uitgewerkt. Sparta gaat uit van het gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen. Onderzocht worden de mogelijkheden om de nodige energiebesparende en waterbesparende maatregelen te treffen.

De voorgestelde uitbreiding vindt plaats door een deel van het bestaande complex te vervangen en aan de NW-zijde van het bestaande complex deze uit te breiden. De uitbreiding is gebaseerd op programmatische wensen en het kunnen organiseren van een doorlopende ontwikkelingsrichting van het amateurdeel via de jeugdopleiding naar het topsportgedeelte voor Jong Sparta en de A-selectie.

Sparta Stadion

Het Sparta Stadion heeft twee gezichten. Het Kasteel aan de stadskant dat in vorm en materiaal aansluit op de traditionele woonbebouwing van de wijk Spangen, en de noordzijde van het stadion waar het hoofdgebouw aansluit op de industriële sfeer van de Spaanse Polder.

Sparta heeft het voornemen om het stadion in eerste instantie uit te breiden met circa 1.100 zitplaatsen. Buiten de 1.100 nieuwe zitplaatsen komen er ook twaalf nieuwe skyboxen, waardoor de capaciteit van het Sparta Stadion naar circa 12.500 plaatsen wordt opgehoogd. Dit is mogelijk door het speelveld te verlagen, en in de ruimte die in de ring tussen bestaande tribunes en het verlaagde veld ontstaat, nieuwe zitplaatsen in te passen. Ook zullen de toilet- en horecavoorzieningen in de gracht worden vernieuwd en uitgebreid.

Naast het vergroten van de capaciteit voor publiek zal meer ruimte worden gecreëerd voor supporters, spelers, media en commerciële activiteiten. Uitbreiding en herindeling van het hoofdgebouw is noodzakelijk. Onder andere het vergroten van de Sparta Fanshop, verbeteren van spelersvoorzieningen, goed bereikbaar maken voor media en het uitbreiden van de Jupiler Lounge en de skyboxen staat op het programma van eisen.

Door de uitbreiding kan Sparta meer ruimte en kwaliteit bieden aan supporters, spelers en sponsors. De spelers krijgen meer en grotere voorzieningen voor de wedstrijddagen. Tevens zal de pers meer ruimte krijgen om de werkzaamheden tijdens wedstrijddagen uit te kunnen voeren. De huidige ruimtes zullen voornamelijk worden gehandhaafd en krijgen een upgrade in oppervlakte en uitstraling.

Eveneens heeft Sparta het doel om het stadion weer UEFA-waardig te maken, zodat interlands van de KNVB en een evenement zoals een Europees kampioenschap voor dames kunnen worden gehuisvest. Het huidige stadion beschikt niet meer over de vereiste ruimten waardoor ook voor deze doelstelling een uitbreiding noodzakelijk is.

De gevel van de uitbreiding bestaat voor een groot deel uit glas waardoor de achterliggende functies en de bewegingen van bezoekers, spelers en sponsoren van buitenaf goed zichtbaar zijn. In tegenstelling tot de beslotenheid van Het Kasteel zal de nieuwe uitstraling van het hoofdgebouw vooral worden gekenmerkt door openheid, verbinding en dynamiek.

Vervolg

Sparta Rotterdam is in overleg met de Gemeente Rotterdam en deze gesprekken verlopen naar tevredenheid van beide partijen. Zowel de gemeente als Sparta streven naar een gebiedsverbetering met aanpassing van infrastructuur en ontsluiting. Daarom is ook de Dienst Stadsontwikkeling betrokken bij de plannen.

Om in de financieringsbehoefte van deze plannen op zowel Nieuw Terbregge als het Sparta Stadion te kunnen voorzien lopen er parallel gesprekken met andere partijen. We hebben besloten om vandaag de eerste impressies te kunnen tonen.

Uiteraard blijft Het Kasteel op zich onaangeroerd, want er is immers maar een Kasteel als boegbeeld van een voetbalstadion!

Bron: Sparta Rotterdam

 


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email
Mischa Keemink

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl