Promotie/degradatie regelingen bekend: ‘Groot aantal degradanten en herkansers’

Als je geen kampioen meer kunt worden, op welke plek moet je dan precies eindigen om mee te mogen doen aan de nacompetitie? Of erger nog, als het seizoen niet verloopt zoals gehoopt: waar moet je eindigen om degradatie te ontlopen? Alle regels hierover vind je in de promotie- en degradatiebesluiten, waarin met ingang van het seizoen 2022/’23 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd voor de mannen. De besluiten voor promotie en degradatie in het vrouwen- en jeugdvoetbal volgen later.

Promotie- en degradatieregelingen mannen

Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld. Lees hier het besluit van de ledenraad.

Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

Nieuwe piramide

Om de nieuwe piramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 in de 1E klasse tot en met de 4E klasse een versterkte degradatie plaats. Hierdoor wordt het aantal poules als volgt.

Niveau Aantal poules seizoen 2022/’23 Aantal poules seizoen 2024/’25
1e klasse 11 8
2e klasse 22 16
3e klasse 43 32
4e klasse 60 57*
5e klasse 31 50*

ZATERDAG WEST II

1e klasse B en C

 • De kampioen promoveert naar de 4e divisie.
 • De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A, D, E en F alsmede de herkansingselftallen van de 4e divisie A en B voor twee plaatsen in de 4e divisie. Voor de nacompetitie tussen 4e divisie en 1e klasse en de van toepassing zijnde bepalingen wordt verwezen naar de landelijk gepubliceerde promotie/degradatie regeling.
 • De nummers 10 en 11 spelen met de periodekampioenen van de 2e klassen D, E en F volgens een hiervoor vastgesteld schema wedstrijden in het kader van de nacompetitie voor twee plaatsen in de 1e klasse.
 • De nummers 12, 13 en 14 degraderen naar de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.

2e klasse D t/m F

 • De kampioenen promoveren naar de 1e klasse.
 • De periodekampioenen spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 10 en 11 van de 1e klasse A promotie-/degradatiewedstrijden voor twee plaatsen in de 1e klasse.
 • De nummers 9, 10 en 11 uit 2e klasse D, E en F spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 3e klasse A t/m D een nacompetitie voor twee plaatsen in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De nummers 12 en 13 uit de 2e klasse F, de nummers 12, 13 en 14 uit de 2e klasse D en E degraderen naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.

De Ledenraad AV heeft in juni 2022 besloten dat een vereniging met ingang van het seizoen 2023/’24 niet met 2 standaardteams mag uitkomen in de 1e klasse of hoger. Hieruit voortvloeiend is het voor Westlandia niet mogelijk om met het standaardteam dat nu uitkomt in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal te promoveren. Tevens kan dit team niet deelnemen aan de nacompetitie tussen de 1e klasse en 2e klasse. Het bovenstaande betekent dat bij een kampioenschap het hierboven genoemde team het eerstvolgende team van de eindrangschikking van de betreffende poule rechtstreeks promoveert. Als door het hierboven genoemde team een periode is gewonnen, dan wordt conform artikel 2.2.1. lid 6 van het handboek competitiezaken veldvoetbal 2022/’23, een vervangende periodekampioen aangewezen.

3e klasse A t/m D

 • De kampioenen promoveren naar de 2e klasse van het zaterdagvoetbal. De periodekampioenen spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 9,10 en 11 van de 2e klasse D, E en F een nacompetitie voor twee plaatsen in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De nummers 9, 10 en 11 spelen volgens een vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 4e klassen een nacompetitie voor vijf plaatsen in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De nummers 12 en 13 uit de 3e klasse B en de nummers 12,13 en 14 uit de 3e klasse A, C en D degraderen naar de 4e klasse van het zaterdagvoetbal. 4e klasse A t/m F

4de klasse A t/m F.

De kampioenen promoveren naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.

 • De periodekampioenen van de 4e klasse A t/m F spelen volgens een vastgesteld schema samen met de herkansers van de 3e klassen voor vijf plaatsen in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De nummers 10 en 11 spelen volgens een vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 4e klassen een nacompetitie voor zes plaatsen in de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De nummers 12, 13 en 14 uit de 4e klasse A t/m F degraderen naar de 5e klasse van het zaterdagvoetbal.

5e klasse A t/m C

 • De kampioenen promoveren naar de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
 • De periodekampioenen van de 5e klasse A, B en C spelen volgens een vastgesteld schema samen met de herkansers van de 4e klassen voor zes plaatsen in de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl