Rico Uytdebroek nieuwe hoofd jeugdopleiding bij M.S.V.’71

M.S.V.’71 heeft sinds kort een nieuwe hoofd jeugdopleiding, dat meldt de vierde klasser. Per 1 december jl. begon Rico Uytdebroek officieel in deze nieuwe rol bij zijn oude club, waar hij ook trainer wordt van de JO19.

Rico Uytdebroek is net klaar met het geven van een training aan de JO19-1 als we ons melden voor een gesprek met hem. De begroeting is allerhartelijkst en nog voordat we hebben plaatsgenomen in de warme commissie kamer gaat de 48 jarige Uytdebroek zelf al enthousiast van start. Hij is blij met de steeds grotere trainingsopkomst van zijn nieuwe team en over de zojuist gegeven training. De brede glimlach blijft nog even als we hem vragen hoe het is om terug te zijn op het oude nest.

Terugkeer op het oude nest
“Dat is wel als een warm bad. Dat hoor je vaak, maar ik meen dat serieus. Zo heb ik het ook echt ervaren. Veel oude bekenden weer gezien. Iedereen was hartelijk en ook heel positief. In ben M.S.V.’71 ook altijd blijven volgen. De website, de uitslagen en de verslagen. M.S.V.’71 is toch altijd mijn “cluppie” geweest en ook wel gebleven. Ik kwam hier als klein jongetje van 7 in 1977 voetballen. We zaten net op dit complex. Hier heb ik mijn voetbaljeugd doorgebracht. Daarna heb ik nog bij SVV gevoetbald en bij Groenoord in de zaal op een behoorlijk niveau. Na een paar jaar kwam ik toch weer terug bij M.S.V.’71 in een vriendenelftal. En ook nog een blauwe maandag in het 1e elftal. Ik ben toen met voetballen gestopt vanwege mijn werk. Ik had een eigen timmerbedrijf opgestart en daar ging heel veel tijd in zitten”.

Trainers carrière
Na verloop van tijd keerde Uytdebroek toch weer terug bij “zijn” club. Nu als trainer. M.S.V.’71 stelde hem in staat zijn trainersdiploma (TC 3) te halen en hij werd trainer van de A1. Daarna trainde hij het nieuw opgezette 1e zaterdag elftal (zie foto) en een jaar later werd hij assistent van Frans Schaap bij Zondag-1 in de 4e klasse. Toen M.S.V.’71 met zijn standaardteam overging van de zondag naar de zaterdag en getraind ging worden door Marlon Mohunlol, vertrok Rico Uytdebroek naar Hoek van Holland om daar hoofdtrainer te worden van Hoekse Boys. Hij werd daar onmiddellijk kampioen. Daarna 3 jaar SVV (2e elftal) en assistent trainer bij het 1e. Bij Hermes DVS werd Uytdebroek eerst interim trainer van de hoofdmacht en daarna 5 jaar hoofd jeugdopleiding en 2 jaar hoofdtrainer. Dit seizoen stond Uytdebroek, die van beroep timmerman is aan het roer bij de zaterdag tak van SVV. Maar dat duurde niet lang. Uytdebroek legt uit: “Ik wil er niet te lang bij stilstaan. Maar het was daar een onwerkbare situatie. Ik heb een aantal keren contact gezocht met het bestuur om de situatie te bespreken maar kreeg steeds nul op het rekest. Ik ben toen opgestapt”.

Slagvaardig

Hoe kwam M.S.V.’71 opeens weer op je pad?

“Het verhaal van mijn vertrek stond dinsdag in de krant en op donderdag hing M.S.V.’71 aan de telefoon met de vraag of ik hier hoofd jeugdopleiding wilde worden. Dat vond ik echt slagvaardig handelen. Dat waardeerde ik heel erg. Na 2 gesprekken waren we er al uit. Paul van Loenen gaf aan dat hij een stapje terug wilde doen. Wat gas terug wilde nemen. Ik neem een aantal taken over van Paul. Zo ga ik de JO19 trainen en wordt hoofd jeugdopleiding. Voorlopig voor de rest van dit seizoen. Maar ik heb wel gezegd. Als we dit proces in willen zetten is dat een proces van jaren. In 6 maanden tijd krijg je geen stabiele geoliede jeugdopleiding. Dat kost gewoon tijd.”

De in Maassluis woonachtige Rico Uytdebroek heeft zich inmiddels al een beeld gevormd van de kwaliteit- en kwantiteit van de jeugd bij M.S.V.’71 en heeft duidelijke ideeën hoe hij invulling gaat geven aan deze functie.

Opleidingsplan
“Ik heb hier al een paar weken rondgekeken” steekt de nieuwe hoofd jeugdopleiding enthousiast van wal. “. We hebben een geweldige lichting O15.  Die spelen 1e klasse en staan daar op de 2e plaats. Bij de andere lichtingen heb ik al pareltjes gezien, die wel degelijk potentie hebben. Ik heb ook al gesprekken gevoerd met jeugdtrainers. En ik moet zeggen. Die reageren tot nu toe enthousiast. Een aantal van hen is zoekende. M.S.V.’71 staat voor een omslagpunt wat jeugd betreft. Het is nu breed aan de onderkant (veel jeugdteams bij de jongste jeugd ) en smal aan de bovenkant (weinig teams bij de oudere jeugd). De bekende piramide. De kunst is om die piramide op termijn open te breken, zodat er ook aan de bovenkant meer teams komen. Ik heb een soort van opleidingsplan neergelegd. We gaan daarin onderscheid maken tussen prestatie en recreatief. Doelstelling is om trainers handvaten te geven om beter te worden, waardoor trainingen beter worden en daardoor ook de wedstrijden en de prestaties verbeteren. Maar M.S.V.’71 moet ook een platform bieden voor minder getalenteerde voetballers en voetbalsters en faciliteren dat ook zij met veel plezier hier voetballen. Ik ga leiding geven aan dat proces. Ik ga de trainers aansturen. Daar zal in het begin misschien hier en daar wat schuin tegenaan gekeken worden. Ik heb ook heel duidelijk aan het bestuur gevraagd of de club hier klaar voor is. Want het is wel een omslag. Met elkaar word je sterker. We moeten de jeugd ook iets te bieden hebben met gekwalificeerde trainers. Doelstelling op termijn is dat de prestatie teams allemaal 1e of 2e klasse gaan spelen.

Ambitie
Tot slot leggen we Rico Uytdebroek de stelling voor of hij bij M.S.V.’71 wil doorgroeien naar de functie van hoofdtrainer.
“Dat zou ik zeker heel leuk vinden. Dat zeg ik eerlijk. Zo ambitieus ben ik wel. Maar nu niet natuurlijk. Ik ken Harry van Kapel goed. Hij hoeft niet bang te zijn dat ik op zijn baantje uit ben. Dat is zeker niet zo. Mijn primaire taak ligt nu bij de jeugd. Daar zal ik me volledig voor inzetten. Het zou wel mooi zijn als een aantal jeugdspelers doorgroeien naar het 1e elftal en dat ik daar dan op termijn als hoofdtrainer leiding aan mag geven. Ik zie dat wel zitten”.

Bron: MSV’71
Foto: Mischa keemink


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl