Het verloop van het Ere-klasse seizoen 2022-2023 heeft inmiddels uitgewezen dat het voor de mannen van RC Hoek van Holland een allerminst eenvoudige taak gaat worden om de beoogde doelstelling van dit jaar te gaan halen (een plek in de top 6). De concurrentie is dit jaar moordend en met het wegvallen van het studententeam van het Amsterdamse Ascrum lijkt het erop dat de Hoekse formatie de rode lantaarn van de Amsterdammers over gaat nemen. Vechten voor lijfsbehoud in de Ereklasse dreigt noodzakelijkerwijs de aangepaste doelstelling te gaan worden.

Met een uitwedstrijd tegen het Haagse HRC afgelopen zaterdag op het programma vond er weer een krachtmeting plaats met een team dat aan een sterk seizoen bezig is en tot dusverre slechts één wedstrijd verloor (tegen RC Eemland).

Ook is bekend dat the Hookers altijd een sterke wedstrijd spelen tegen de mannen uit de Hofstad. Van een afmatting is al jaren geen sprake meer en vorig jaar was er zelfs nog een gelijkspel (24-24) in Den Haag. In de jaren ervoor werd er zelfs sporadisch gewonnen.

Na het beginsignaal van scheidsrechter Wright was het de thuisploeg die meteen tot een offensief overging. In een hoog tempo gingen ze op zoek naar een openingsscore door hun snelle backline keer op keer te lanceren. De bezoekers leken overrompeld en probeerden wanhopig met een tegenaanval te komen, maar zij miste scherpte en kwamen nauwelijks op de helft van HRC. Het leek een kwestie van tijd dat de mannen van HookXV onder de palen zouden belanden om een eerste try te incasseren.

Na 7 minuten speeltijd moesten ze er dan ook aan geloven en opende de Hagenezen de score met de eerste van de 5 tries die zij voor rust zouden scoren. De score van 29-0 met halftime leek een voorbode op een mogelijk fikse blamage voor de Hoekse formatie.

Maar na rust ging dan toch de knop om en lieten the Hookers de gretigheid zien die de Haagse mannen voor rust zo succesvol uitbuitte. Scores van Bo Donkersloot, Sander Doria en Tristan Roeleveld maakten het tweede deel van de wedstrijd dan toch nog tot een aantrekkelijk schouwspel en kon de meegereisde trouwe fanschare nog enigszins opgelucht ademhalen dat het toch nog tot een zekere krachtmeting kwam. Het scorebord stond na 66 minuten op 29-19 en met nog een klein kwartiertje spelen leek er zowaar een stunt in de lucht te hangen. HookXV kon echter de inmiddels voortdurende dreiging niet vasthouden en belandde steeds vaker terug op eigen helft.

Een overmoedige pass werd met nog 4 minuten spelen onfortuinlijk onderschept en bleek de nekslag voor de mannen van RC Hoek van Holland. Een 36-19 nederlaag was dan ook het eindresultaat.

Het team van coach Glenn Vertongen doet nog steeds zeker niet onder voor de beste teams uit de competitie en laten zien goed mee te kunnen, maar op zekere hoogte missen zij dat extra stukje om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het seizoen is echter nog lang niet voorbij en zag men vaker dat de kaarten later in het seizoen opnieuw geschud worden en zich nog volop kansen zullen aandienen om wel als overwinnaar uit de strijd te komen. Ook dit heeft HookXV in het verleden meerdere malen laten zien, oftewel, er is nog geen reden tot paniek.

Volgende week krijgt men RC Eemland op bezoek. Ook weer een team wat het dit jaar erg goed doet en weer het uiterste van de Hoekse hoofdmacht zal vergen.

De reservemacht van RC Hoek van Holland genaamd de Espoirs kwamen afgelopen week opnieuw niet in actie. Het Delftse SVRC kon geen team op de been krijgen en zo gaan de beloften nog steeds ongeslagen aan kop in de Derde Klasse Zuid West.

De Hookladies, het damesteam, reisde afgelopen weekend af naar het Friese Sneek, maar keerde teleurgesteld terug met een 28-22 nederlaag tegen The Black Snakes op zak. Aankomende zondag krijgen zij bezoek van Greate Tryn, eveneens een team uit deze noordelijke provincie. Het beloofd dus hopelijk weer een mooi rugbyweekendje te worden aan de Rondgang.

Foto: Max Lumenta


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl