Sparta na strafschoppen uit KNVB-beker

Een doordeweekse woensdagavond in een koud, nat en winderig leeg Cars Jeans is niet het favoriete decor voor een bekerwedstrijd. Om kwart voor zeven floot Siemen Mulder voor het begin van de wedstrijd, ware het niet dat de leidsman vergat te kijken of zijn grensrechter al klaar was. Die stond nog het net te controleren in één van de doelen waardoor we twee keer mochten aftrappen.

Trainer Henk Fraser begon in een 4-4-2 formatie met Maduka Okoye onder de lat. Het officiële debuut van de Nigeriaans international voor Sparta. Opvallend verder was de basisplaats voor Danzell Gravenberch in de aanval en de twee oud-ADO spelers Beugelsdijk en Meijers stonden ook aan de aftrap. Na een kwart wedstrijd gespeeld te hebben was er, behalve een vroege wissel bij ADO, geen enkele actie in het veld. Na 25 minuten spelen was Abdou Harroui vanuit de tweede lijn gevaarlijk. Zijn schot ging via Koopmans en de paal naast het doel. In de 36e minuut wilde Gravenberch uithalen, maar werd hierbij gehinderd. De claim van Sparta voor een penalty werd weggewuifd door Mulder. Vlak voor rust toch de openingstreffer voor de Rotterdammers. Gravenberch poeierde de bal in de bovenhoek. Harroui had vlak na de openingstreffer nog bijna de 0-2 op zijn schoen, zijn schot ging net voorlangs.

Na de pauze ging Henk Fraser met dezelfde elf door als voor de rust. Het eerste kwartier viel vooral de inzet van Gravenberch op. De aanvaller ging vol de duels in en op (wils)kracht kwam hij ver. Sven Mijnans was in de 60e minuut dichtbij de 0-2, maar Koopmans was net op tijd bij de bal. ADO kwam steeds meer in de wedstrijd op jacht naar de gelijkmaker en in de 70e minuut waren ze heel dichtbij. Boy Kemper dacht te scoren, maar had niet gerekend op de katachtige reflex van Okoye. Drie minuten later herhaalde de Nigeriaans international dit kunststukje door een inzet van Morrison te keren. Met nog een kwartier te spelen schoot Abels op het Haagse doel, Koopmans had hem, met moeite.

In de slotminuut had Harroui de kans op de beslissing, maar Koopmans stond op de goede plek. In de allerlaatste seconden van de blessuretijd kreeg ADO nog een corner. De keeper, Koopmans, mee naar voren en de doelman kopte de bal in de bovenhoek boven zijn collega-sluitpost. Dat betekende dat ADO, tegen de verhouding in, een verlenging uit het vuur sleepte.

Tijdens de eerste verlenging was Laros Duarte tweemaal met een vrije trap gevaarlijk aan de Haagse zijde. De eerste ging voorlangs en de tweede ging net langs de bovenhoek. Vlak voor het einde van de eerste helft van de verlenging maakte Wouter Burger zijn debuut in het rood-wit gestreepte shirt.

Zes minuten voor het einde van de tweede verlenging had Fortes een uitgelezen kans om de winnende treffer te scoren. Zijn schot ging naast. Karelis was voor ADO dichtbij, zijn kopbal ging rakelings naast. Okoye was vlak voor het einde nog belangrijk met een goede redding op een van richting veranderd schot.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen in de Hofstad. Bart Vriends schoot op de lat bij een 2-2 stand en dat was de enige gemiste penalty van de reeks waardoor ADO Den Haag naar de tweede ronde van de KNVB Beker gaat.

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl