Sparta Rotterdam op bezoek bij koploper AZ

Waar Sparta Rotterdam twee weken geleden nog voorafgaand aan de speelronde de koploper van de Eredivisie was, nemen de Rotterdammers het nu op tegen de nieuwe lijstaanvoerder. Dat is AZ, dat nog foutloos is. De aftrap in het AFAS Stadion is zondagmiddag om 16.45 uur.

Sparta kent een goede start van het seizoen, want de Kasteelheren verzamelden in hun eerste vier wedstrijden al acht punten. Zo begon de ploeg van Jeroen Rijsdijk met een 1-2 zege bij PEC Zwolle, waarna een 2-2 gelijkspel tegen Feyenoord volgde. Eén week later pakte Sparta de koppositie in Heerenveen. Tobias Lauritsen zorgde voor de 0-1, waarna Koki Saito Sparta na de rust met twee treffers op 0-3 zette. Hierdoor stond Sparta bovenaan in de Eredivisie en met die status ontving het twee weken geleden voor de interlandbreak N.E.C. De bezoekers uit Nijmegen kwamen echter vlak na de rust op een 0-1 voorsprong. Dankzij een rake strafschop van Joshua Kitolano kwam Sparta in de slotfase nog terug tot 1-1, maar een zege zat er niet in. Daardoor zakte Sparta naar de vijfde plaats.

AZ begon het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waarin de Alkmaarders overtuigden. AZ won met 5-1 en ging daardoor direct aan de leiding. Die positie hield AZ vast tegen RKC Waalwijk, waar het dankzij twee treffers van Vangelis Pavlidis met 1-3 won. Vervolgens kende AZ een vrij weekend, zodat het zich volledig kon richten op het tweeluik met SK Brann. De Noorse club was de tegenstander in de finale van de play-offs voor de Conference League. Na een 1-1 gelijkspel in Alkmaar trok AZ in Noorwegen via strafschoppen aan het langste eind, waardoor de rood-witten de Conference League ingaan. Drie dagen later bleef AZ ook na een bezoek aan Vitesse foutloos in de Eredivisie. De ploeg van trainer Pascal Jansen won, opnieuw door twee goals van Pavlidis, met 0-2 in Arnhem. AZ pakte hiermee de koppositie terug.

Bij AZ – Sparta gaan de gedachten bij iedere Spartaan snel terug naar vorig seizoen. Toen boekte de Rotterdammers na 27 jaar een hele fraaie zege in Alkmaar. Dankzij een schitterende actie van Koki Saito kopte Tobias Lauritsen Sparta op slag van rust op voorsprong. Met hulp van een uitblinkende Nick Olij hield Sparta stand en won het met 0-1 van AZ.

Diezelfde Nick Olij is een van de spelers met een verleden bij AZ. De goalie doorliep de jeugdopleiding van de Alkmaarders en kwam tot één officiële wedstrijd in het eerste in de KNVB Beker. Tijs Velthuis speelde eveneens in de jeugd van AZ en kwam ook tot zijn debuut in de hoofdmacht. De centrumverdediger viel in, in de Europa Leaguewedstrijd tegen Real Sociedad. Bij AZ is Sven Mijnans een bekende voor Sparta. De middenvelder droeg 86 keer het shirt van de Kasteelheren, voordat hij Sparta begin dit kalenderjaar inruilde voor AZ. Verder speelde huidig AZ’er Kenzo Goudmijn eind 2021 een halfjaar voor Sparta, met daarin twaalf wedstrijden.

Jeroen Rijsdijk kan zondagmiddag opnieuw geen beroep doen op de geblesseerde Mike Eerdhuijzen. Metinho is wel speelgerechtigd en zal voor de eerste keer bij de wedstrijdselectie zitten.

Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl