Waar Sparta Rotterdam ook volgende week nog een oefenwedstrijd op het programma heeft staan tegen Willem II was het voor Excelsior de laatste test voor de start van de Keuken Kampioen Divisie. Het tweede niveau van Nederland begint namelijk volgende week al aan de competitie. De Eredivisie start een weekje later voor de Spangenaren met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Trainer Henk Fraser begint steeds meer naar zijn beoogde basisteam toe te werken en heeft nog altijd te maken met onzekerheid over de inzetbaarheid van enkele spelers in de competitie. Dat is echter een situatie waar elke club mee te maken heeft tot 1 september. De Kasteelheren begonnen met de nieuwelingen Laurent Jans en Vito van Crooij in de basis. De andere namen aan de aftrap waren er vorig seizoen ook bij.

De openingsfase was voor Excelsior zonder dat daar grote kansen uit voort kwamen. Sparta’s eerste wapenfeit was in de tiende minuut. Emanuel Emegha kon vanaf de linkerkant doorkomen en schoot voorlangs het doel van Stijn van Gassel. Excelsior raakte voor het eerst het doel van Sparta uit een vrije trap van Julian Baas in de vijftiende minuut. De bal kwam op het uiterste puntje van de kruising en vloog de Robin van Persie-tribune op.

Het spel werd daarna aantrekkelijker van beide kanten en het aantal mogelijkheden steeg. Eerst had Excelsior de kans om op voorsprong te komen toen Okoye de bal in de voeten van Dallinga schoof. Hij schoot echter naast. Even later ging Emegha er weer vandoor en kapte nog iemand uit waardoor hij met rechts kon schieten. Dat schot ging ook naast. Daarna een prima aanval van Sparta met een schietkans van net buiten het strafschopgebied van Mijnans, maar ook deze ging net naast.

Na iets meer dan een half uur spelen hadden zowel Thy als Mijnans de rood-witten op voorsprong kunnen zetten. Thy’s schot werd geblokt en Mijnans raakte het aluminium. Tot aan de rust was het gedaan met spectaculaire momenten voor beide doelen en de teams gingen met een 0-0 ruststand naar de kleedkamer.

Voor de rust had Sparta al twee wissels doorgevoerd (Harroui en Engels voor Vriends en Mijnans), in de rust kwamen er nog twee bij. Reda Kharchouh en Michaël Heylen vervingen Laurent Jans en Emanuel Emegha.

In de 57e minuut was er eindelijk de openingstreffer van de oefenderby. Een prima voorzet van de ingevallen Kenzo Goudmijn werd door Vito van Crooij ingekopt. De 0-2 was ook bijna uit een kopbal. Een vrije trap van doelpuntenmaker Van Crooij kwam perfect op het hoofd van Kharchouch, maar zijn kopbal verdween net aan de verkeerde kant van de paal.

In de 73e minuut verdubbelde Sparta de voorsprong op Woudestein. Dirk Abels gaf voor vanaf rechts op Harroui. Zijn schot werd geblokt, maar Vito van Crooij kreeg de bal op een presenteerblaadje en schoot de 0-2 binnen. Het was ook het laatste balcontact van de tweevoudig doelpuntenmaker. Hij werd vervangen door Sven Mijnans, die weer terug het veld in kwam na zijn eerdere wissel in de 33e minuut.

In de slotfase gebeurde er niet veel meer voor beide doelen. Minpunt was wel de blessure van Reda Kharchouch die in de 88e minuut van het veld moest en werd vervangen door Emegha. Hij bepaalde, op aangeven van Mario Engels, de eindstand op 0-3. De overwinning kwam niet meer in gevaar en waar voor Excelsior de voorbereiding klaar is heeft Sparta volgende week nog een krachtmeting met Willem II in Tilburg voordat de competitie start.

Opstelling Sparta Rotterdam: Maduka Okoye, Laurent Jans (46. Michaël Heylen), Bart Vriends (43. Abdou Harroui), Dirk Abels, Mica Pinto, Adil Auassar, Sven Mijnans (33. Mario Engels), Bryan Smeets (54. Kenzo Goudmijn), Emanuel Emegha (46. Reda Kharchouch/88. Emanuel Emegha), Lennart Thy (81. Jafar Bynoe), Vito van Crooij (74. Sven Mijnans).

Foto: Ruben Zegers

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl