Stadsderby Sparta – Excelsior na vijf jaar weer terug op het Kasteel

Na vijf jaar afwezigheid is de stadsderby tegen Excelsior weer terug. Sparta Rotterdam krijgt zaterdagavond bezoek van de Kralingers. Om 21.00 uur wordt er afgetrapt op Het Kasteel.

Dat Excelsior houdt zich goed staande op het hoogste niveau, nadat het vorig seizoen na een thriller promoveerde ten kostte van ADO Den Haag. De Rood-Zwarten staan 12e. Vooral de seizoenstart van Excelsior was goed, waarin het met 0-2 won van SC Cambuur en met 3-1 van Vitesse. In het vervolg van de competitie liep Excelsior tegen een aantal harde nederlagen aan. Zo verloor het op eigen bodem met 1-6 van PSV en was het ook tegen RKC (5-2) en Ajax (7-1) kansloos. Daartegenover staat ook een knappe 2-1 overwinning op AZ en begon Excelsior de tweede seizoenshelft eveneens met een zege. FC Groningen werd met 1-0 verslagen. Afgelopen woensdag kwam er ook voor Excelsior een einde aan het bekeravontuur. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen verloor met 1-4 van AZ.

Tot dusver is Sparta bezig aan een bijzonder goed seizoen. Halverwege januari is de ploeg van trainer Maurice Steijn de trotse nummer 6 van Nederland. Voor de winterstop lukte het Sparta om bijna iedere tegenstander het lastig te maken, zo ook vorige week. Toen hield Sparta knap stand tegen PSV en werd er niet gescoord in Eindhoven, waardoor de Kasteelheren 2023 goed begonnen met één punt. Drie dagen later speelde Sparta opnieuw tegen PSV, toen voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Sparta kon PSV opnieuw tegenstand bieden, maar verloor uiteindelijk nipt met 1-2. Zaterdagavond gaat Sparta op jacht naar haar eerste zege van het nieuwe kalenderjaar. Dat moet dan in de derby tegen Excelsior gebeuren.

In januari 2007 wist Sparta voor het laatst te winnen van Excelsior. In de zes wedstrijden die daarna nog op Het Kasteel gespeeld werden, speelden Sparta driemaal gelijk en verloor het drie keer. Eerder dit seizoen maakte Sparta wel korte metten met Excelsior in een oefenwedstrijd. In Kralingen wonnen de Rood-Witten met 0-5, mede door een hattrick van Mario Engels. Koki Saito en Mohammed Tahiri tekenden voor de andere twee doelpunten.

Bij Sparta heeft Adil Auassar een verleden bij Excelsior. De verdediger kwam van 2013 tot medio 2016 uit voor de club uit Kralingen. Bij Excelsior zien we twee spelers die nog een stuk recenter voor Sparta uitkwamen. Kenzo Goudmijn droeg vorig seizoen het eerste halfjaar het shirt van Sparta met twaalf wedstrijden tot gevolg. Reda Kharcouch kwam in de zomer van 2020 naar Sparta. Na negentien wedstrijden met daarin twee doelpunten, ruilde Kharchouch een halfjaar geleden Sparta in voor Excelsior.

Sparta mist zaterdagavond nog altijd de geblesseerde Jonathan de Guzmán en Arno Verschueren, die geschorst is.

Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl