Het was op zich best een verrassend bericht, begin vorige week: Robert Verbeek wordt de nieuwe trainer van de Vlaardingse 2e klasser CION. Verrassend in die zin dat de 61- jarige Verbeek immers eind seizoen 2021/2022 stopte als Hoofdtrainer bij de amateurtak van Sparta en toen tevens aangaf het trainerschap voor gezien te houden; een coördinerende rol bij de jeugd van rv & av Sparta was zijn nieuwe taak, een taak in de luwte.

En nu laat hij dus, aan het einde van dit seizoen, deze nieuwe rol achter zich, zoals hij ook zijn jeugdliefde -want dat is Sparta op zeker- de rug toekeert. In zijn trainersloopbaan is het overigens zeker niet altijd Sparta geweest, althans niet als trainer, want hij waaierde als trainer immers uit tot over de landsgrenzen; dat Sparta de geboren Rotterdammer nog steeds in het hart zit dat moge echter duidelijk zijn, want op de vraag of een of andere trainersfunctie bij de professionele tak op enig moment een wens van hem is (geweest) antwoordt hij enigszins behoudend, zo van: ‘het heeft niet zo mogen zijn….’.

CION
Nu trekt hij eind mei de deur bij Sparta definitief (?) achter zich dicht om zich, dit toch enigszins onverwachts, weer in een trainingspak te hijsen om zodoende weer voor een groep te gaan staan. In Vlaardingen, in de Broekpolder bij…..CION. En die keuze oogt inderdaad verrassend, hoewel Verbeek in zijn trainersloopbaan wel vaker onverwachte keuzes heeft gemaakt. In diensttreden bij de voetbalbond van Singapore om de jeugd aldaar te onderrichten of als Hoofdtrainer aan de slag gaan in het verre Japan en later ook samen met wijlen broer Pim de uitdaging aangaan bij de voetbalbond van Marokko, het zijn zomaar wat voorbeelden. Ook zijn stap, zo’n 15 jaar geleden, om na zijn periode in Japan zomaar trainer te worden van het zwalkende sv Deltasport hoort in dit rijtje verrassende stappen thuis. Hoewel: misschien is het beter om voor verrassend het woord uitdaging te gebruiken; Robert Verbeek gaat uitdagingen immers niet uit de weg: ook deze keer niet. Hij stelt dan ook: ‘ik voel me nergens te groot voor’.

Maar CION, waarom CION? Robert Verbeek: ‘toen ik eenmaal besloten had om mijn huidige functie te laten voor wat het is en ik daarnaast bemerkte dat ik het trainerschap toch wel miste was CION al direct een optie; in mijn Deltasport- periode heb ik indertijd goeie contacten met de mensen van CION opgebouwd, met name met Sebas Verburgh, dus op dat punt was er snel een basis om verder te praten’. En zo geschiedde, dit met een 2- jarige overeenkomst + een optie voor een 3e jaar als uitkomst.

Het is echter wel een opmerkelijke uitdaging die de voormalige linkspoot van Sparta aangaat, want CION staat (of in ieder: stond) bekend om enerzijds een wat ‘losse’ sfeer -CION heeft de naam een soort van ‘cultclub’ te zijn- en anderzijds om het ontbreken van een jeugdafdeling. Hoe kijkt Verbeek -die bekend staat als een trainer die discipline hoog in het vaandel heeft staan, alsook een met oog voor de jeugd- als zodanig tegen CION aan? En het ontberen van doorstroming, hoe gaat dat aangepakt worden? Verbeek: ‘uiteraard ben ik bekend met de cultuur bij CION en natuurlijk is daar over gesproken, maar ik voorzie daar op voorhand geen problemen door ontstaan; ik heb mijn aanpak die erop gericht is om in ieder geval spelers beter te maken, dit niet zozeer met het tegenwoordig zo opgehemelde begrip data, doch veel meer met oefenstof die in diverse vormen herhaald wordt; veel trap- passoefeningen, dit naast een -inderdaad- ‘ijzeren’ discipline’; en de jeugd? ‘Ach, wie weet kan er daar op enig moment ook daadwerkelijk een start mee gemaakt worden’.

Toekomst
Heeft CION bepaalde wensen gericht op de nabije toekomst aan je voorgelegd? Robert Verbeek: ‘Nee, hoewel een blik naar boven op termijn natuurlijk een doel kan worden’. Iets wat TC- lid Sebas Verburgh desgevraagd bevestigd: ‘eerst een stabiele 2e klasser worden én blijven….en dan pas kijken hoe een vervolgstap te maken is’. Daar heeft men in de Broekpolder -alwaar de nieuwbouw gestaag vordert als ook eventuele fusieplannen weer uit de kast getrokken zijn- derhalve een duidelijke mening over. Met Verbeek aan het roer en met de huidige, aanblijvende assistenten Jan Struijs en Gunnar Drooduin én met -zoals recent bekend is geworden- nieuwkomer Ben Rüter (ook al ooit Verbeek’s assistent bij sv Deltasport en later eveneens bij rv & av Sparta) aan zijn zijde. Met de huidige spelersgroep, dit wat mutaties daargelaten, moet het lukken om deze ‘milde’ doelstellingen te realiseren en op termijn naar boven bij te stellen. Verbeek benadrukt dat veel -zo niet alles- valt of staat met een juiste instelling. Mentaliteit, hij heeft het als jeugdspeler bij Sparta met de paplepel meegekregen. Hij roemt daarbij onder anderen zijn jeugdtrainer in de A- tjes bij Sparta, Schiedammer en oud- prof Hans Eijkenbroek: ‘Eijkenbroek -die later nog Verbeek’s assistent was bij Dordrecht ‘90- is een groot voorbeeld voor mij geweest; een toonbeeld van de indertijd gekende Spartaanse- instelling van: de mouwen opstropen’.

In juli begint Verbeek -kind van Het Kasteel- aan zijn 2e Vlaardingse periode en indien deze net zo goed verloopt als in de periode 2008 – 2010 bij ‘buur’ sv Deltasport, dan is succes bij CION welhaast verzekerd….en de verrassende keuze eigenlijk niet zo eens verrassend meer.

Door: Leo Kattestaart.
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl