SCHIEDAM – De bezetting van de derde plaats in de nationale damcompetitie bleef tot het allerlaatste moment spannend. Apeldoorn en van Stigt Thans waren kandidaat. Apeldoorn stond een punt voor, maar moest tegen de landskampioen.

De Schiedammers moesten tegen het wisselvallige Culemborg. Alle ploegen waren op volle oorlogssterkte. In de wedstrijd DEZ – van Stigt Thans sloegen alleen de partijen Rob Clerc – Bjorn Winkel en Frits Luteijn – Pim Meurs uit. Beide topgrootmeesters van verschillende vereniging wonnen, waardoor een gelijkspel op het scorebord kwam. Daarna begon het grote wachten. Pas een uur later werd het duidelijk, dat Apeldoorn het niet bol had kunnen werken tegen de landskampioen en de Schiedammers op bordpunten derde werden.

Ook de andere Schiedamse teams kunnen terugkijken op een goed seizoen. In tegenstelling tot andere jaren deed het tweede nog lange tijd mee voor promotie naar de ereklasse. Het doek viel in de vorige wedstrijd, die verloren ging tegen concurrent Rijnsburg. De overwinning van vandaag tegen Utrecht was uitsluitend voor de statistiek. Zelfs bij verlies van Rijnsburg had het bordpunten gemiddelde de doorslag gegeven. Uiteindelijk eindigde het team van captain Ton Burgerhout op een uitstekende vierde plaats.

Dat het derde, gepromoveerd naar de eerste klasse, het moeilijk zou krijgen was vanaf begin af aan duidelijk. De laatste wedstrijden  begon een wonder zich te voltrekken. Van nul punten ging het naar vijf punten. Nu gaan ze op 4 maart ondanks de nederlaag van vandaag tegen Middelburg de nacompetitie spelen voor behoud van de plek in de eerste klasse op grond van het feit dat het team als tiende is geëindigd in 1B. Inmiddels is duidelijk dat de tegenstander WSDV 3 wordt en dat de wedstrijd in Schiedam zal worden gespeeld.

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie