Schiedam – Andermaal boekte damvereniging van Stigt Thans in de nationale competitie een grote overwinning op een degradatiekandidaat. Met 14-6 werd Hoogeveen er vanaf gezet. Concurrent Huissen won de zevende wedstrijd achter elkaar, waardoor er niets veranderde in de top van het klassement. Nog steeds staan ze twee hatelijke wedstrijdpunten voor op Schiedam. Wageningen op drie met twee punten achter won van de reserves van Schiedam, maar moet volgende wedstrijd tegen het eerste. Dat is een heel ander verhaal.

Waar andere topploegen overwinningen boeken van 11-9 of 12-8 boeken de Schiedammers voortdurend 14-6 overwinningen tegen degradatiekandidaten. Zaterdag was dat zelfs een beetje een teleurstellende uitslag. Direct na de wedstrijd bleek, dat twee spelers de punten voor het oprapen hadden. Frits Luteijn miste een verrassende finesse in het eindspel en Arjan van Leeuwen kon een combinatienet spannen door de kroonschijf te spelen i.p.v. een andere steunschijf. Op elke zet van de tegenstander had hij dan een daverende combinatie.

Hoogeveen heeft een heel behoorlijk ploeg. Maar de echte topspelers ontbreken. Potentieel gezien moet een dergelijk ploeg een gelijkspel kunnen halen tegen een topploeg. Ze boekten eerder in het seizoen zelfs twee 11-9 overwinningen op Hijken en Witte van Moort. Ditmaal ging het mis in het derde uur. Kennelijk voelen ze zich al veilig voor degradatie. Rob Clerc bereikte een zeer goed middenspel. Hij nam daarin schijnbaar grote risico’s. Toen de tegenstander niet adequaat reageerde, liep deze hopeloos vast en kon alleen nog maar schijven geven.

Ron Heusdens bereikte eveneens een goed middenspel. Het moet houdbaar zijn, maar de afwikkeling die zijn tegenstander koos in de partij was hopeloos. Na een reeks remises was het Damien Aligna, die het tiende punt boekte via een overwinning op de sterkste speler van Hoogeveen, Michel Stempher. Deze wilde te veel. Op het moment, dat hij aan de noodrem trok, was het al te laat. Met een grappig offer werd de partij beslist.

De laatste winstpartij was die van kopman Anatoli Gantwarg op Zainal Palmans, de tweede speler van Hoogeveen. Na afloop van de partij was Gantwarg niet tevreden over het resultaat. Onnodig had hij zijn tegenstander een ontsnappingskans geboden in het late middenspel. Deze zag het niet en verloor na vier en een half uur spelen in een scherp berekend vier om vier eindspel. Viervoudige oppositie resulteerde in een gewonnen vier om twee dammeneindspel.van Stigt Thans in de nationale competitie een grote overwinning op een degradatiekandidaat

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl