Maassluis – Een bliksemstart bracht hem op 16-jarige leeftijd via Heerenveen naar Londen. Hij kwam bij Arsenal waar hij wereldsterren als Dennis Bergkamp, Robin van Persie en Thierry Henry tot zijn teamgenoten mocht rekenen. Een doorbraak bleef echter uit, waarna Vincent van den Berg op 19-jarige leeftijd weloverwogen besloot terug te keren naar jeugdliefde Excelsior Maassluis. 

AMSTERDAM, 20 -1-2022, Johan Cruijff ArenA, Eredivisie season 2021/2022 cup, beker, Ajax – Excelsior Maassluis, Excelsior Maassluis player Vincent van den Berg

Einde als speler 

Afgelopen seizoen zette hij als 33-jarige een punt achter zijn actieve voetbalcarrière. Vanaf dit seizoen begint hij aan een nieuw hoofdstuk: assistent-trainer. “Betaald voetbal was leuk, maar amateurvoetbal heeft mij uiteindelijk veel meer gebracht.” 

Wereldclub

Natuurlijk is het verhaal dat hij als youngster in de keuken mocht kijken bij een wereld club als Arsenal erg interessant. Maar wie de carrière van de van oorsprong Schiedammer met hem bespreekt, merkt dat de successen die behaald zijn met Excelsior Maassluis hem meer plezier hebben opgeleverd. 

“De vraag die ik geregeld gesteld krijg, is of ik tevreden kan terugkijken op mijn carrière. Ik kan die vraag volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Bij mij is het in het begin allemaal heel snel gegaan. Ik ben letterlijk in 1 jaar via de B1 van Excelsior Maassluis via Heerenveen naar Arsenal gegaan. Dat doet wel wat met je.” 

“Na afsluiten actieve carrière nu assistent-trainer bij Excelsior Maassluis’

Amateurvoetbal waarderen

“Daarna heb ik bij Go Ahead Eagles en PEC Zwolle de pech gehad dat ik geblesseerd raakte. Uiteindelijk koos ik met mijn volle verstand voor een terugkeer naar Excelsior Maassluis. Daar heb ik echt een geweldige tijd meegemaakt. Niet alleen sportief gezien maar vooral op sociaal gebied. Het mooie is dat ik beide werelden ken en daardoor het profbestaan niet verheerlijk en amateurvoetbal des te meer waardeer.”

Maassluis 28-5-22, Sportpark Dijkpolder, season 2021 / 2022, Jacks League tweede divisie, Excelsior Maassluis – Spakenburg, Excelsior Maassluis player Vincent van den Berg, Excelsior Maassluis player Jean Paul van Leeuwen

Hoogtepunten

Bij Excelsior groeide Vincent van den Berg- in het dagelijks leven als salesmanager werkzaam bij Nicoverken- uit tot een voetbalicoon. Hij boekte als onderdeel van de ‘gouden generatie’ succes na succes. 

“Als ik terugkijk kan ik zoveel mooie momenten opnoemen. Een absoluut hoogtepunt was het kampioenschap in de topklasse. Daarbij kwam de winst van het algemeen landskampioenschap en vervolgens het winnen van de Supercup. De tweede plek achter AFC in de Tweede Divisie was ook een geweldige prestatie, evenals de bekerwedstrijden tegen PSV en Ajax. Maar ook de inhaalrace met interim-trainer John de Wolf was geweldig.”

Excelsior Maassluis identiteit

“Het mooie van die periode was dat we deze prestaties hebben neergezet met vrijwel allemaal jongens met een Excelsior Maassluis-achtergrond. Het spelen met generatiegenoten als Niels Redert, Robin van der Ende en Jesper Gudde was een feest. Het was een vriendenteam met een echte Excelsior Maassluis identiteit. Het is natuurlijk uniek dat wij tot aan vandaag de dag jonge gasten opleiden voor het betaalde voetbal en dat 80 procent van het eerste elftal uit eigen opgeleide jongens bestaat. Qua budget ben je geen grote club, maar je speelt wel altijd mee in de top van het amateurvoetbal. Ik hoop in mijn nieuwe functie als assistent-trainer bij te kunnen dragen om dit ook in de toekomst te waarborgen. Prestaties met gezelligheid combineren, dat is waar Excelsior Maasluis voor staat.” 

Door: Mischa Keemink
Foto: Mischa Keemink

Dit is een artikel uit het nieuwe waterwegsport.nl magazine! En hij is dikker dan ooit! Met weer ruim 52-pagina’s vol met herkenbare sportverhalen en de prachtigste foto’s uit de regio Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Maasland en Hoek van Holland is het het waterwegsport.nl team weer gelukt de trouwe lezers te trakteren op uren leesplezier !
Lees hem vanaf nu online of haal de full-collor  gratis op bij jouw sportvereniging !

 


Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl