Dit weekend begint het nieuwe Eredivisieseizoen en op het programma staat direct een duel om je vingers bij af te likken. Twee clubs uit Rotterdam, gescheiden door de Maas, met de middenstippen slechts 6,77 km van elkaar verwijderd en een treinrit van 6 minuten verderop, strijden zondagmiddag in de Kuip voor de eer van Rotterdam. De Rotterdamse derby tussen zuid en west is terug.

Al van oudsher is er een gezonde vijandigheid tussen Sparta en Feyenoord. De clubs uit respectievelijk Rotterdam West en Zuid zijn op veel gebieden tegenpolen, maar delen ook een aantal overeenkomsten. Zo zijn beide clubs niet weg te denken uit de collectieve Nederlandse voetbalhistorie en hebben beide ploegen een behoorlijk fanatieke doch kritische aanhang. Des te belangrijker dus voor beide ploegen om de tegenstander zondag de mond te snoeren en in ieder geval voor een half jaar de titel ‘club van Rotterdam’ te claimen.

Historisch gezien lijkt Feyenoord weinig te vrezen te hebben van Sparta, dat structureel lijkt te lijden onder Kuipvrees. De laatste maal dat de Rotterdammers wonnen was 19 jaar geleden. Saillant detail: voor dát duel moesten de Rotterdammers ook al 19 jaar wachten op een zege in de Kuip. Is ditmaal 19 keer ook scheepsrecht? Of zal de ploeg uit Rotterdam Zuid ook dit jaar weer een vrij gemakkelijke zege boeken?

Uiteraard is Feyenoord zondag de favoriet. De Rotterdammers hebben een groter budget, beter spelersmateriaal en bovendien het thuispubliek mee. Toch heerst er in Rotterdam West vertrouwen in een goede afloop. Sparta werkte een zeer goede voorbereiding af, terwijl Feyenoord af en toe wat kwakkelde in de oefenduels. Bovendien stemt de bestuurlijke onrust aan de overkant van de Maas menig Spartaan positief. Kortom, het duel in de Kuip zou dit jaar wel eens spannender kunnen zijn dan gewoonlijk.

Waar Sparta vrijwel geen personele problemen heeft, alleen Alberto is langere tijd uitgeschakeld, heeft de medische staf van Feyenoord zijn handen vol aan de vooravond van het eerste competitieduel. De voornaamste spelers die niet kunnen spelen zijn Jörgensen en Toornstra. Wellicht dat dit kans biedt voor jeugdexponenten Vente en Burger om zich in de kijker van kersvers trainer Jaap Stam te spelen.

De derby begint zondagmiddag om 14:30 uur. Ongeveer een uur en drie kwartier later zal bekend zijn welke club zich voor minstens een half jaar de club van Rotterdam kan noemen.


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorLeon van Voorst

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl