Waterwegsport.nl legend: Multitalent Rob Koevermans

Bij Waterwegsport.nl hebben we natuurlijk diep respect voor de sporters, bestuursleden en andere belangrijke giganten die onze regio het kleurrijke verleden geven waar deze om bekend staat !
In waterwegsport.nl legends kijken we met deze tijdsbepalers terug op de periode dat zij een prominente rol speelden. Hoe ging het toen en hoe gaat het nu? Deze week een echte Schiedamse alleskunner: Rob Koevermans. De rasschiedammer speelde bij SVV betaald voetbal waarna hij bij excelsior’20 in de Nederlandse cricket top furore maakte!

Door: Ton de Leede

Personalia: Robertus Hendricus Koevermans (1962). 32 jaar getrouwd met Simone Holleberg en samen zoon Maikel (31 jaar).

Werkzaam als inkoper bij Defensie, al 36 jaar.

Club(s): Excelsior’20 en SVV. Bij Excelsior’20 begon ik op mijn 8e jaar, ik speelde voetbal en cricket. De hele jeugd voetbalde ik in de hoogste teams. Als A-speler kwam ik in het 1e. Op mijn 20e jaar vroeg wijlen Jan van der Velden of ik een proefwedstrijd bij SVV wilde spelen. Ik was nog druk met mijn school (MTS) en kon een jaar later wel op de uitnodiging van Aad Putters ingaan om semi-prof te worden bij SVV. Tot en met 1988 heb ik daar gespeeld voordat ik nog een paar jaar terug kwam bij Excelsior’20. Op mijn 31e jaar ben ik gestopt  met spelen. Rond mijn 40e jaar heb ik nog zaterdagmiddagvoetbal (zamivo)  7 tegen 7 gespeeld, uiteraard bij Excelsior’20. Tegen allemaal ouwetjes en ouwe bekenden, was heel leuk en zeker als je veel wint. Zamivo heb ik zo’n jaar of 5 gespeeld.
Aan cricket heb ik eigenlijk alleen maar goede herinneringen aan. Je kon zowel voetballen als cricketen bij Excelsior’20. In de zomervakantie waren we gewoon 6 weken lang elke dag op de club. En ’s avonds als er gekaart werd liep ik als kelner rond. Maar we hadden ook toernooien bij andere clubs en dan sliepen we in de kleedkamer of bij spelers van de thuisclub. Onvergetelijk. Ook gingen we naar Engeland, als C1, om te voetballen. Met cricket gingen we toe ren door Engeland. Zo bezochten we ook een voetbalwedstrijd van Chelsea was best bijzonder.

Jaren achter elkaar het Cler Lapierre-toernooi in Amstelveen tussen de verschillende gewesten.

Ik speelde in de Nederlandse jeugdteams  en met het Coltsteam (16-19 jaar) speelden we een toernooi in Canada.

Met een jaar of 15 kwam ik in het 1e cricketelftal. Ik was een allrounder, kon batten en bowlen en pakte vangetjes.  Zat bij het Nederlands Elftal, maar kon niet meetoeren door school. Toen ik naar SVV ging ben ik gestopt met cricket.

 

Soort speler (als voetballer): was allround. Kon links en rechts schieten, kon aardig koppen maar was niet te snel. Begon als rechtsbuiten, werd daarna middenvelder en stond als B- en A-jeugdspeler in de spits net als in het 1e. Als contractspeler bij SVV was ik vooral middenvelder.
Fijnste medespeler: Rob Kiebert bij SVV. We hadden goed contact, gingen stappen en ook samen naar het carnaval bij Excelsior’20. Hij is helaas al een tijdje geleden omgekomen bij een auto-ongeluk.

 

Slechtste en beste trainer: ik leerde zelf voetballen op de straat, de Klaas Katerstraat. We voetbalden dag en nacht. Een slechte trainer heb ik niet gehad. Goede trainers vond ik Rob Jacobs en Aad Putters bij SVV. Zij trainden altijd met de bal en dat wil je toch als voetballer.

Mooiste sportmoment: gek genoeg misschien, maar het kampioenschap met Excelsior’20 waarbij we naar de Hoofdklasse promoveerde, uit bij VUC weet ik nog heel goed. Voor het eerst naar de hoogste divisie van Nederland.

 

Moeilijkste sportmoment: heb ik eigenlijk nooit gehad of het moet het breken van mijn middenvoetsbeentje zijn. Dus valt wel mee.

Leukste anekdote: vind ik moeilijk. Zoals verteld waren we met de cricketjeugd in Engeland. We hadden allemaal geld bij ons om echte cricketspullen te kopen, van bats tot schoenen. Ook gloves (batting handschoenen), maar eentje kwam er pas later achter dat hij gloves voor linkse in plaats van voor rechtse batsman had gekocht. Best belangrijk om op te letten als je die dingen koopt.

 

Ik heb één keer een tour door Engeland met 1e cricket meegemaakt. We zouden er 4 wedstrijden spelen. Door de voortdurende regen konden we geen enkel potje spelen.

Met C1 kregen we halverwege de competitie allemaal een trainingspak, met 2 strepen. We moesten uit bij Hoogvliet spelen en waren nog ongeslagen. Gek genoeg moesten we daar in een gemeentekeet omkleden en had onze leider Frans Burcksen zo’n zelfde pak alleen met 3 strepen, adidas dus. We dachten daar de show te stelen maar gingen in stormachtige omstandigheden met 3-0 zwaar onderuit.

 

Kom je nog bij je clubs: eigenlijk niet meer. Voor het laatst bij Excelsior’20 was met de zamivo, meer dan 10 jaar geleden. Ik heb echt geen binding meer met Excelsior’20 of SVV.

Kunstgras: heb het begin ervan meegemaakt bij SVV. We hadden er moeite mee, dat bleek uit een wedstrijd tegen Hekelingen. We verloren thuis kansloos met 0-4 van deze vierdeklasser.

 

Vroeger was alles beter: niet beter maar wel leuker. Een voetbal- of cricketkamp, naar het buitenland, toernooien met overnachten, met de trein naar uitwedstrijden, met elkaar urenlang spelen en dollen. Vele kinderen zijn nu erg druk met hun mobiel of met gamen.

Huidige sport: tot begin dit jaar liep ik nog hard, maar het voelt niet meer goed. Nu hebben mijn zoon en ik een racefiets gekocht en gaan we samen op pad. Nog geen honderden kilometers per keer he, maar zo’n kilometer of 30 is wel leuk.

 

Geef stokje door aan: Jos Wennekes (voetbal)


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl