WEURO: Nederland opent tegen Noorwegen

Het Nederlands Elftal (vrouwen) opent zondagavond het EK tegen Noorwegen. De tegenstander van de formatie van Sarina Wiegman is voormaig Europees grootmacht Noorwegen. In Utrecht wordt om 18:00 de openingswedstrijd van het toernooi gespeeld.

Noorwegen, Oranjes eerste tegenstander aanstaande zondag, plaatste zich soeverein voor WEURO 2017. Met zeven overwinningen en één gelijkspel bleef het runner-up Oostenrijk ruim voor. Behalve Noorwegen, dat in de acht duels slechts twee tegentreffers hoefde te incasseren, en Oostenrijk, maakten Wales, Kazachstan en Israël deel uit van kwalificatiegroep 8.

Noorwegen is een vaste deelnemer aan EK-eindronden en heeft twee Europese titels op zak (1987 en 1993). Waar die Mansschaft bij de mannen bekend staat als een toernooiploeg, geldt dat in het vrouwenvoetbal voor Noorwegen. De laatste drie Europese titeltoernooien hebben zij beter gepresteerd dan aanvankelijk verwacht. Tijdens het laatste EK in 2013 behaalden de Noorse vrouwen de finale. Titelverdediger Duitsland wist de laatste wedstrijd van het toernooi echter met het kleinst mogelijke verschil te winnen. In 2005 verloor Noorwegen de finale van Duitsland nog met 3-1. In 2009 schopten de Noren het tot de laatste vier.

In de 22 ontmoetingen tussen Nederland en Noorwegen, was Noorwegen twaalfmaal de bovenliggende partij. De laatste ontmoeting dateert van maart 2016. In het tweede duel van het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) bleek Noorwegen te sterk voor de OranjeLeeuwinnen (4-1).

Foto: Mischa Keemink

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl

Geef een reactie