Wielrennen aan de Waterweg: Jos van Emden

Wielrennen aan de Waterweg. Moet daar aandacht aan geschonken worden? Waarom niet, zou een antwoord kunnen zijn. Echt veel broodcoureurs kent (en kende) onze regio overigens niet. Toch zal Waterwegsport.nl komend jaar periodiek aandacht aan de wielersport gaan schenken. Al dan niet regionaal getint. Niet direct met een journalistieke insteek, doch veel meer uit de invalshoek van een wielerliefhebber. Zijn naam: Leo Kattestaart.

Jos van Emden.

De 1e bijdrage kent als vertrekpunt Schiedam. Ja, Schiedam. Vooral bekend als de Jeneverstad. Daar waar ooit betaald voetbal- organisaties als SVV en Hermes DVS min of meer furore maakten, daar stond echter ook ooit de wieg van misschien wel de bekendste wielrenner (dit zonder anderen tekort te doen) van onze regio,: Jos van Emden. Geboren op maandag 18 februari 1985, sedert donderdag jongsleden dus 36 jaar jong. Jong ja, want Jos is nog immer actief. Gisteren stond hij bijvoorbeeld aan het vertrek in Al Ruwais (Abu-Dhabi), voor de 3e editie van de UAE Tour. Als kanshebber? Geenszins, maar wel als zeer gewaardeerd pion, en dat is Jos al heel zijn wielerleven, in dienst van Team Jumbo- Visma (voorheen o.a. Rabo). Prof geworden in 2008 (1 september) bij Rabobank Proteam is Jos geen spurter, geen man met een vlijmscherp eindschot. Ook heuvel dan wel bergop is niet direct zijn stiel. Eendagskoersen, natuurlijk heeft ook Jos ze verreden; tot tweemaal behaalde Jos een 1e plaats in de semi- klassieker Ronde van het Münsterland (in 2007 & 2013). Het specialisme van Jos ligt echter meer in het knetterhard alleen rijden; tegen de klok, zoals dat zo mooi heet. Tijdritten waren (en hopelijk toch ook nog: zijn) aan Van Emden wel besteed. Tot twee maal toe Nederlands Kampioen tijdrijden (in 2010 en 2019), dit naast ‘tal’ van ereplaatsen; winst in legio prologen als ook als lid van zijn ploeg in die andere mooie discipline tegen het uurwerk: de ploegentijdrit.

Zijn mooiste zege boekte Van Emden wellicht in 2017. Op de slotdag van de Giro d’Italia van dat jaar (gewonnen door ene Tom Dumoulin) won Jos de afsluitende tijdrit in Milaan voor diezelfde Giro- laureaat Tom Dumoulin (op 15 sec.). Voorwaar een topprestatie! Naast zijn specialisme heeft Jos nog een andere kwaliteit: het steunen van zijn kopmannen tijdens de koers; het sleuren op kop van het peloton om een achterstand op ontsnapte coureurs ongedaan te maken, maar ook het manoeuvreren tijdens de slotfase van etappes in functie van de sprinter (Dylan Groenewegen, bijvoorbeeld) van dienst is een taak die hij meer dan goed kwijt. Jos, als het goed is staat hij op 8 mei in Turijn weer aan het vertrek voor de 104e editie van de Giro d’Italia (zijn 10e deelname; 8x uitgereden), is dan wel geen veel winnaar, maar toch wel al jarenlang een coureur van naam & faam.

En vandaag, 22 februari, staat de 2e rit van de UAE- Tour gepland; een tijdrit van 13 km. over een biljartvlak traject. Een uitgelezen kans voor de gewezen Schiedammer voor een zege? Zal lastig worden, want naast het klimmen der jaren (en dat telt nu eenmaal…) is er inmiddels ook een nieuwe generatie specialisten. Denk aan wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna, bijvoorbeeld. Deze 24- jarige Italiaan is vandaag dan ook de favoriet daar in het Midden-Oosten. Hoewel, tijdens de laatste editie van de Chrono des Nations (Les Herbiers, Fr.; 20 oktober 2019), was het verdict na 46.3 km. toch echt: 1) Jos van Emden 55.02; 2) Filippo Ganna op 0.11 sec.

Dus zeg nooit, nooit….

Foto: Prive


Het laatste nieuws:

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl