Ahoy maakt zich klaar voor De “Wooning Zesdaagse” van Rotterdam

Terwijl in Qatar het WK voetbal in de knock-out fase is aanbeland, staat er in onze regio een ander evenement op punt van beginnen: De Zesdaagse in Rotterdam- Ahoy. Of om precies te zijn: de Wooning Zesdaagse. Minder groot dan het WK- voetbal, maar vrijwel zeker spectaculairder. De Zesdaagse wordt morgen, dinsdag 6 december, in gang geschoten en zal zondag 11 december zo rond 16.30 uur eindigen. Zes dagen op het ovaal van Ahoy; zes dagen sprints; achter de derny’s; afval- en koppelkoersen. Zes dagen spektakel.

De Zes van Rotterdam zag al even geleden het levenslicht, want de 1e editie dateert alweer van 1936. Winnaars toen Jan Pijnenburg en Cor Wals. Ook in 1937 was er nog een editie, dit alvorens er na een hiatus van 30 jaar een herstart was in 1968. De winst viel toen aan twee legendarische namen ten deel: het koppel Peter Post & Patrick Sercu. Slagerszoon Peter Post wist ook het jaar nadien te zegevieren, ditmaal met Romain Deloof aan zijn zijde. Post, die later successen boekte als ploegleider (TI Raleigh; Panasonic), boekte in totaal meer dan 60 zesdaagse- zeges, waaronder 3x in Rotterdam (en maar liefst 11x in de ‘6’ van Antwerpen). Zijn bijnaam was dan ook ‘Zesdaagse Keizer’.

Na een 2e onderbreking (tussen 1989 en 2004) keerde het spektakel in 2005 weer terug in Rotterdam met Robert Slippens en Danny Stam als laureaten. In 2021 was Covid- 19 dan nog spelbreker, maar vanaf morgen is het dus weer feest in Ahoy, een wielerfeest. De meeste zeges in de Zesdaagse van Rotterdam staat met 10 stuks op naam van Rene Pijnen (vaak met regiogenoot -wijlen- Leo Duyndam als kompaan). Kijkend naar het deelnemersveld voor de 39ste editie, dan is het verbreken (of evenaren) van dit record niet aan de orde, maar met de afscheidnemende Niki Terpstra (4x winst) heeft de organisatie in ieder geval een ‘veel winnaar’ weten vast te leggen, dit naast kleppers als: Roger Kluge; Yoeri Havik; Jan-Willem van Schip; Sebastian Mora; Raymond Kreder en Elia Viviani.

Waterwegsport zal het verloop van deze 39ste editie de komende dagen nauwgezet volgen.

Door: Leo Kattestaart
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl