Andrey Rublev naar finale ABN AMRO WTT

Vooral met zijn machtige forehand laat hij tot nu toe zijn opponenten alle hoeken van Rotterdam Ahoy zien. De Rus Andrey Rublev is pas 23 jaar, maar speelt tijdens het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament met de energie van een hongerige wolf en het zelfbewustzijn van een routinier. Vandaag probeert Rublev, de nummer 8 van de wereld, in de finale zijn volgende prooi te verschalken in de persoon van Marton Fucsovics.

Met enig gevoel voor overdrijving zou je Rublev de perfecte ‘corona-tennisser’ kunnen noemen. Waar in 2020 een groot deel van de tenniskalender werd geschrapt, pakte de geboren Moskoviet in het Covid-jaar toch vijf ATP-titels. En dit jaar gaat hij vrolijk verder waarmee hij in 2020 was geëindigd: wedstrijden winnen dus. Gistermiddag moest Stefanos Tsitsipas, nummer 6 van de wereld en in Rotterdam als tweede geplaatst, eraan geloven. In twee sets (6-3 7-6) timmerde hij de beoogde favoriet naar huis.

Bij elkaar

Zelf weet Rublev niet precies waarom bijna alles goed valt. Want hij won met Rusland een maand geleden ook al de ATP Cup in Melbourne. Rublev: “Ik weet wel dat ik in alle opzichten afgelopen jaar ben gegroeid, en ik heb een goed team om me heen, met mensen die me proberen elke dag beter te maken. Alles komt nu bij elkaar.”

Ontketend

Dat bleek ook tegen Tsitsipas, die deed wat hij kon, maar simpelweg tekort kwam tegen de ontketende Rublev. “Ik heb eerder tegen Stefanos gespeeld; onze onderlinge duels zijn altijd heel close, het levert altijd drama op. Eigenlijk heeft Stefanos, als de beste aanvallende speler van het hele circuit, meer wapens dan ik. Maar vanaf de baseline kon ik hem vandaag gelukkig regelmatig passeren.’’

Zijn overwinning op Tsitsipas brengt Rublev op ATP-niveau aan een ongekende reeks op ATP-niveau. Juist in de ATP-toernooien boekte hij gisteren zijn negentiende zege op rij. De Rus moest er zelf om lachen. “Het is een grappige statistiek, omdat je er als tennisser vanuit gaat dat je elke week wel ergens verliest. En dat ik precies in de ATP-toernooien maar blijf winnen, wist ik tot deze week niet eens; het is dat anderen mij erop wezen. Met zo’n reeks houd ik me zo weinig mogelijk bezig.’’ Mocht Rublev vandaag het ABN AMRO World Tennis Tournament winnen, dan is hij de derde Russische winnaar na Yevgeny Kafelnikov (99) en Mikhail Youzhny (2007)

Werkethiek

Eerder deze week voorspelde Andy Murray, die in de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament werd uitgeschakeld door de Rus, vol bewondering dat Rublev een man is die ‘de komende jaren’ blijvend de hoogste regionen van de wereldranglijst zal bevolken. Murray toonde zich niet alleen onder de indruk van het slagenarsenaal van de Rus, maar prees ook de werkethiek van ‘Rubl’, zoals zijn bijnaam luidt.

Zelf is Rublev, die in zijn hele carrière zeven ATP-titels won, nog allerminst tevreden. “Ik weet dat ik op alle fronten nog veel progressie moet maken, die rek zit er nog zeker in. Niet alleen mijn slagen, maar ook mentaal kan ik me nog verbeteren.”

In dat laatste opzicht toont hij zich in Rotterdam Ahoy opvallend volwassen. “Ik speel graag in Rotterdam, omdat het hier, zeker vanaf de tweede ronde, altijd vol zit, er heerst hier normaal gesproken een geweldige sfeer. Dit jaar moeten we het zonder publiek doen en dan vind ik het  veel moeilijker om gefocust te blijven. Maar Rotterdam blijft een fantastisch toernooi, met een prachtig centre court.”

Bron: ABN AMRO WTT
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl