Bart Jan van Collenburg (HCS) “Ik heb het hier erg naar mijn zin”

Schiedam – De heren van HC Schiedam gaan met een keurige vierde plaats de winterstop in. Onder leiding van coach Bart Jan van Collenburg won het 7 van de 11 wedstrijden en wisten zij daarin maar liefst 40 maal trefzeker te zijn. Wij spraken met de bevlogen coach en namen de eerste seizoenshelft met hem door.

Door: Elijah Valk

Waar staan jullie nu vind jezelf?

“Verleden jaar hebben we het laten liggen tegen ploegen in het rechte rijtje. We waren duidelijk een promovendus die toen nog niet in staat waren, om tegen de mindere ploegen, het spel te maken. Als je nu kijkt ten opzichte van vorig jaar winnen we ruim van de ploegen waar we vorig jaar niet van wonnen. Ik vind echt dat we stabieler geworden zijn, we groeien echt als ploeg.”

Hoe ga je de winterstop in?

“We gaan, ondanks de nederlaag van afgelopen zondag, de winterstop met een goed gevoel in. Dit omdat we willen meedoen om de bovenste plaatsen. Met een keurige vierde plek doen we het dus uitstekend. En waar we als sub-doel een stap wilden zetten, het meer punten halen tegen ploegen in het rechte rijtje, dat hebben we gedaan. Hier hebben we maar twee punten laten liggen. Dus waar we het vorig jaar hebben laten liggen, daar zien we nu de verbetering.”

Jullie gaan inderdaad met een keurige vierde plaats de winterstop in, toch heb je van de huidige top-3 niet gewonnen. Baal je daarvan?

“Ik wil altijd winnen, laat dat duidelijk zijn. Maar die wedstrijden worden op de details beslist. Kijk maar naar de wedstrijd tegen koploper Etten-Leur (2-4 nederlaag), daar hadden we zeker recht op een punt, maar de details in deze wedstrijd vielen voor ons verkeerd. Het zit dan o.a. in in het omgaan met verkeerde beslissingen van de scheidsrechter. Als we weggespeeld werden en tegen hen kansloos verloren, dan heb je een ander verhaal. Het zat nu gewoonweg even tegen, maar dat komt vast goed in de tweede seizoenshelft. Dit jaar zijn er meer ploegen die een er een beetje bovenuit steken. Het puntenverschil wordt in de onderlinge duels gemaakt.”

Je hebt weleens aangegeven pas willen te promoveren. Denk je dat jullie wat te zoeken hebben in de Overgangsklasse?

“Ik denk dat we momenteel op het randje zitten, maar nu met het feit dat je de wedstrijden tegen de mindere ploegen echt onder controle hebt. Daarnaast moeten we nog meer zorgen dat je je eigen kansen weet te creëren, dus niet vanuit de omschakeling maar vanuit balbezit. Ik vind dat we daarin wel een grote stap gezet hebben.”

Zijn jullie ook anders gaan spelen ten opzichte van vorig seizoen?

“Ja, iets. Tegen sommige ploegen willen we meer dominanter zijn. We zijn wel wat dingetjes anders gaan doen om te zorgen dat er dynamiek is van achteruit, waardoor we aanvallend makkelijk en in goede posities in balbezit komen. Voordeel is ook de spelers de wedstrijden steeds beter ‘gaan lezen’ , hierin in assistent coach Paul ten Have ook erg belangrijk.”

Waar ga je tijdens de winterstop de accenten op leggen?

“Het variëren in onze press, want ik vind dat we daarin nog wel een stap kunnen maken. Ook het doorontwikkelen van de corner maar zeker de omschakeling, want hier moeten we nog dodelijker worden. Sowieso blijven we focussen op de basistechnieken, want hoe beter die zijn, hoe hoger je baltempo is.”

Wat is je doelstelling voor dit seizoen?

“We willen mee blijven doen om promotie, of het spelen van de play-off serie, want dat is al goed voor de ervaring van de spelers. De hoop is dat we bij de eerste twee staan, maar ik ben tevreden als we de rest van de competitie, tegen de ploegen buiten de top-3, weten te controleren en te winnen. En als je dit jaar niet bij de eerste twee zit, dan is het volgend jaar een hele duidelijke doelstelling.”

Dus ook voor jou persoonlijk nog voldoende perspectief?

“Ik heb verleden jaar mijn contract met drie jaar verlengd, dus ik zit hier volgend jaar sowieso nog. In de winterstop gaan we wel evalueren, want ik ben ook benieuwd hoe de club erin staat en voor mij is het ook een moment om na te denken of ik de groei en de ambitie zie. Niet alleen van de club, maar ook van mezelf. Maar je weet, dit is wel mijn club, waar ik het hartstikke naar mijn zin heb. Het is enorm leuk en dat is mijn allergrootste drijfveer. HC Schiedam is een club die afspraken nakomt, dat wordt weleens onderbelicht. Alles wordt door de club gefaciliteerd, het zijn allemaal vrijwilligers die het regelen en dat doen ze op professionele wijze. Hoe stabiel het hier wordt georganiseerd, echt petje af, dit zie ik bij weinig clubs in Nederland !”

 

Deel dit bericht: <br>Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Email this to someone
email

Elijah Valk

WaterwegSport.nl - elijahvalk74@gmail.com