Dammen: Landskampioen Stigt Thans overtuigd langs outsider Damlust

Schiedam – Hetzelfde team als vorig jaar, waarmee van Stigt Thans kampioen van Nederland werd, startte zaterdag succesvol de nationale damcompetitie. Met 13-7 werd de gevaarlijke outsider Damlust uit Gouda van het bord gezet. Veelvoudig landskampioen Hijken speelde tegen het tweede en boekte een kleine maar nuttige overwinning op de Schiedamse reserves. Favoriet Huissen deed, wat van hen verwacht kon worden en won met 15-5 van Fryslân. Wageningen, dat zich ontfermd heeft over spelers van het voormalige Culemborg boekte een degelijke 13-7 overwinning op Arnhem.

‘Never break a winning team’. Ook dit jaar hebben we ons afgevraagd of we een of meer spelers van het gestopte Culemborg over zouden nemen. We hebben het niet gedaan. Wie moet er dan uit? Je sluit als vereniging een soort contract met je spelers. Je vecht voor elkaar. Je kunt, dat niet zomaar eenzijdig verbreken zonder dat er een prijs wordt betaald. De helft van het resultaat vorig jaar werd behaald op basis van een hecht team opgebouwd over meer dan 20 jaar. Toevallige omstandigheden als beschikbaarheid van sterker te achten spelers zijn dan geen reden om het team te breken.

Helemaal vanzelf ging de wedstrijd niet. Na vier uur spelen raapte Frits Luteijn de vierde overwinning op. Dat was geen luxe, want op dat moment keken drie spelers van Schiedam tegen een verloren positie aan. Anton van Berkel wist zich nog te redden. Maar Hein Meijer en Casper Remeijer gingen ook daadwerkelijk kopje onder. Nogal wat partijen werden gewonnen op basis van ‘Tijd op / Partij op’ bij de Goudse speler. Het valt niet mee een slechte stand te verdedigen als de tijd op is. De twee sterkste spelers Anatoli Gantwarg en Vadim Virny moesten genoegen nemen met een teleurstellende remise. In de eindfase zat er nog juist een remisegaatje in voor de tegenstander.

Zowel Gouda als Schiedam spelen voluit tijdens zijn zo’n wedstrijd. Iedereen gaat voor de volle buit. Op de helft van de borden kwam een variant van de Keller op het bord. Dat is een woeste opening. Niet erg geschikt om rustig remise te schuiven. Vijf Schiedamse overwinningen vielen er. Emre Hageman arresteerde vanuit de opening op klaarlichte dag een schijf van zijn tegenstander. Ron Heusdens won op stand en klok. Rob Clerc ging er rechts doorheen, nadat hij links onverwachts een stuk had geofferd. Frits Luteijn won met een Keller en Jitse Slump sloot het bloedbad af met een nette technische overwinning op een in tijdnood verkerende tegenstander.

Het tweede trad de eerste wedstrijd aan tegen Hijken. Het werd een opmerkelijke goede 8-12 score. Dit jaar hoeft het team met zulke scores niet te vrezen voor het behoud van de ereklasse. Een belangrijke factor in de goede score was de overwinning, die Walter Thoen boekte op internationaal grootmeester Hans Jansen. In een tamelijk troosteloze positie wist hij een leuke variatie op de Haarlemmer in de stand te weven. Zijn tegenstander gaf direct op. De tweede overwinning van het tweede werd geboekt door Thomy Mbongo. Hij speelde tegen de jeugdspeler Matheo Boxum. Deze wordt getraind door de KNDB voor een grote toekomst. Maar het is nog niet zover. De wereldkampioen Roel Boomstra kwam er niet doorheen bij de sterkste speler van de Schiedammers Damien Aligna.

Foto: Stigt Thans


Het laatste nieuws:

Avatar foto

Mischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl